19.02.2021

Näin pidät asuntosi lämpöisenä talvella

Nainen kokeilee lämpöpatteria kädellä
Asuntosäätiön kiinteistöt lämmitetään kaukolämmöllä ja lämmitys säätyy automaattisesti suosituksen* mukaiseen noin 21–22 asteeseen. Asunnoissa voi kuitenkin ajoittain tuntua jonkin aikaa viileältä ennen kuin sisälämpötila on ehtinyt vastaamaan ulkolämpötilan nopeaa muutosta. Näin tapahtuu erityisesti lämmityskauden alussa, kun syysilma on normaalia kosteampaa eivätkä rakenteet ole vielä ehtineet lämmetä. Ulkolämpötilan nopeasta muutoksesta johtuva viileys korjaantuu kuitenkin itsestään nopeasti. 

Asunnon lämpötilaan vaikuttavat myös asukkaiden omat toimenpiteet. Seuraavat asiat huomioimalla voit edesauttaa sitä, että kotisi lämpötila pysyy mahdollisimman tasaisena koko lämmityskauden. 

 Estä vedon tuoma kylmäntunne 

Erityisesti syksyisin on hyvä tarkistaa, että kaikki ikkunat on huolellisesti lukittu ja ikkunoiden tiivisteet ovat kunnossa. Kylmän tunnetta ei sen sijaan pidä pyrkiä ehkäisemään tukkimalla ilmanvaihtoventtiileitä, sillä se aiheuttaa rakennuksen ilmanvaihdon epätasapainon.  

Mikäli asunnon ilmanvaihtoventtiilit tukitaan, asunto pyrkii saamaan korvausilmaa muualta, kuten rappukäytävästä ja viemäristä. Samaan aikaan naapurit, jotka eivät ole tukkineet kotinsa ilmanvaihtoventtiileitä, kärsivät vedontunteesta, sillä heidän asunnoistaan poistuu ilmaa enemmän kuin tulisi. Antamalla ilman vaihtua vapaasti pysyy kodin ilma raikkaana sekä vältytään turhalta vedon tunteelta. 

Poista esteet ja pidä puhtaana 

Lämpöpatterin ilmankiertoa ei tule estää sen päältä, alta eikä sivuilta, jotta lämpö pääsee leviämään huoneeseen tasaisesti. Myöskään termostaatin eteen ei ole hyvä sijoittaa esimerkiksi paksuja verhoja tai kalusteita, jotka vaikuttaisivat siihen, että termostaatti lukee huoneen lämpötilan väärin.  

Lämpöpatteri on myös hyvä pitää pölystä puhtaana, sillä pöly estää lämmön leviämistä huoneeseen. Pöly kertyy usein lämpöpatterin alapintaan eikä ole aina helposti havaittavissa. Pölyn määrän voi tarkistaa esimerkiksi kuvaamalla älypuhelimella lämpöpatterin alapuolelta ylöspäin. Lämpöpatterin voi puhdistaa pölystä esimerkiksi imurilla. 

Säädä tarvittaessa 

Lämpöpatterin lämmönluovutusta voi tarvittaessa säätää termostaattiventtiiliä kääntämällä. On kuitenkin hyvä huomioida, että lämpöpattereiden termostaattiventtiilit säätelevät lämpöä patterikohtaisesti niin, että huoneen tavoiteltu lämpötila saavutetaan. Tämän jälkeen termostaattiventtiili säätyy automaattisesti pienemmälle tai sulkeutuu hetkeksi kokonaan. Tällöin lämpöpatteri voi tuntua omaa noin 32–35 asteista ihoa vasten viileältä, vaikka lämpöpatteri lämmittää vielä huonetta. 

Mikäli asunto tuntuu liian lämpimältä ja kaipaat raikasta ilmaa, käännä lämpöpatterin termostaattiventtiiliä pienemmälle. Voit myös tarvittaessa tuulettaa esimerkiksi 5–10 minuuttia kerrallaan, mutta ikkunaa tai parvekeovea ei tule pitää raollaan pidempiä aikoja, sillä se helposti kaksinkertaistaa lämmönkulutuksen. 

Lisälämmittimen käyttöä ei suositella, sillä silloin lämpöpatterin termostaatti tulkitsee asunnon lämpötilan liian korkeaksi ja ennemminkin pyrkii laskemaan huoneen lämpötilaa.  

Mikäli edellä mainitut vinkit eivät auta, tee vikailmoitus. Asuntosäätiön asukkaana voit tehdä vikailmoituksen soittamalla Palvelukeskukseen tai sähköisesti Kotikulmassa. Kerro samalla, mitä toimenpiteitä olet jo tehnyt tilannetta korjataksesi, jotta tilanteeseen löydetään mahdollisimman nopeasti oikea ratkaisu. 

*Suositukset koskevat oleskelualueita, eli ikkuna- ja seinäpinnat sekä lattiat ja katot voivat poiketa suosituksista, eli huoneen lämpötila mitataan keskellä huonetta noin metrin korkeudelta.