27.06.2019

Tilaa elämiseen

mies istuu pöydän ääressä

Joonas Juntunen koki keväällä elämänmuutoksen asunnon vaihdon myötä. Omakotitalo vaihtui Vantaan Mikkolassa sijaitsevaan Asokotien uuteen kerrostalokolmioon. Uusi asunto tuntui heti omalta.

- Asunnossa pitää olla avaraa ja tilaa tehdä asioita, ja tässä asunnossa on. Tyttäreni 9-vuotissynttäreillä kahdeksan tyttöä kokeili tupakeittiössäni cheerleading-nostoja onnistuneesti, Joonas kertoo naureskellen.

Estetiikkaakin opiskellut, logistiikka-alalla strategisten asiakkuuksien parissa työskentelevä Joonas arvostaa kotia myös sisustuksen osalta. Kunhan koti on saanut kesän aikana elementit kohdilleen, Joonaksen sisustusratkaisuja esitellään vuoden viimeisessä Kotimaisema-lehdessä.

- Minusta kodin pitää olla kodin näköinen ja kotona pitää pystyä elämään. Tässä asunnossa loksahti kaikki kodin elementit kohdalleen. Myös sijainti on loistava, kaksi kauppaa vieressä, samoin lasten koulu ja minulle helppo lähteä työreissuun ympäri Etelä-Suomea, Joonas toteaa.

Joonaksen 9- ja 11-vuotiaat lapset asuvat vuoroviikoin vanhempiensa luona. Lapset ovat sopeutuneet muuttoon hyvin ja oppineet myös sen, että kerrostalossa pitää elää vähän enemmän toisia huomioon ottaen kuin omakotitalossa.

- Kerrostalossa on omat sääntönsä ja onhan siinä ollut itsellekin totuttelemista, kun on tottunut olemaan oman itsensä herra. Rehellisesti sanottuna on tämä kuitenkin helpompaa elämää, kun ei tarvitse leikata nurmikkoa, kolata lumia tai miettiä vaikka jätemaksuja, pohtii Joonas.

Asumisoikeusjärjestelmä tuli tutuksi asoasunnossa asuvan veljen kautta ja Asokotien myyjä ohjeisti asunnon ja järjestysnumeron hakemisessa. Kaakkoisväylällä sijaitseva talon valintaan vaikutti myös se, että talo oli melko uusi, eikä asuntoon tarvittu remontteja.

- Päädyin asumisoikeusasuntoon, koska tämä sopi hyvin elämäntilanteeseeni eron jälkeen. Minun ei tarvinnut ottaa asumisoikeusmaksuun lainaa ja talon myynnistä saadut rahat ovat säästössä ikään kuin pesämunana, jos joskus päätän ostaa oman asunnon. Tai sitten jään tähän, pohtii Joonas.

Mikkolan etuna Joonas pitää myös sitä, että luonto on lähellä.  Samoin hyvät bussiyhteydet Helsinkiin lähtevät ihan talon vierestä. Vaikka Joonas itse käyttää työsuhdeautoaan liikkumiseen, ystävien on ollut helppo löytää perille myös julkisilla kulkupeleillä. Myös ystävät ovat ihastuneet Joonaksen uuteen asuntoon.

- Talo on myös todella hiljainen, ihan kuin yksin asuisi. Kävin muuton yhteydessä kysymässä apua alakerran asukkaalta, joka ystävällisesti opasti minua talon varaston ja pesutupatilojen käyttöön. Totesin hänelle olevani palveluksen velkaa, kertoo Joonas.