28.04.2020

Turvallista kevättalkoilua yhdessä

asuntosaatio_suomitoimii_yhdessa
Kaskipellontie 1:ssä Siilijärvellä koronan aiheuttamat rajoitukset eivät ole juurikaan haitanneet asukkaiden elämää. Kymmenen perheen rivitalossa rajoitukset eivät myöskään estä pitämästä jokavuotisia kevättalkoita.

Seppo Roivainen on asunut Kaskipellontien asumisoikeustalossa jo vuodesta -98 alkaen. Hän on iän puolesta ainut riskiryhmään kuuluva asukas, mutta pystyy silti viettämään tilanteeseen nähden normaalia arkea. 

Hänen mukaansa asukkaiden, ja hänen itsensä, jaksamiseen eivät karanteeni ja rajoitukset ole vaikuttaneet paljoa. Kevättalkootkin järjestetään myös tänä vuonna. 

- Turvavälit eivät niinkään haittaa omalla pihalla näpertämistä, kertoo Seppo talkoiden järjestämisestä.

Perinteisesti asukkaat ovat haravoineet roskia, tehneet pensaiden kunnostusleikkauksia ja siivonneet yhteisiä tiloja. Tarvittaessa he ovat myös pesseet rakenteita ja kunnostaneet leikkialuetta. 

Talkoiden jälkeen on yleensä kahviteltu naapureiden kanssa jutustellen, mutta tänä vuonna perinne jää tauolle, jotta voidaan varmasti noudattaa koronarajoituksia.

asuntosaatio_turvallista_kevattalkoilua

Pihalla voi jutustella naapureiden kanssa

Naapureita Kaskipellontiellä näkee päivittäin pihalla ja silloinkin voi vaihtaa kuulumisia.
 
- Muuten ei oikein huomaakaan että poikkeustilanteesta olisi kyse kuin että ulkona pidetään niitä tiettyjä etäisyyksiä kun jutellaan, Seppo kertoo.

Talo toimii asumisen osalta rajoituksista huolimatta suhteellisen normaalisti. Huolto ja isännöinti toimivat kuten ennenkin. Vain asukaskokoukset ja valtakunnallinen asukasyhteistyöelin Kehitystyöryhmä, jossa Seppo on mukana, ovat toistaiseksi tauolla. 

- Kotona on voinut hoitaa erilaisia hommia, jotka ovat jääneet muuten tekemättä, ja ulkona on voinut pyöräillä tai käydä naapurilammella pilkillä. Tekemistä riittää vaikka ei ole enää työssäkäyvä, Seppo toteaa.

Musiikkia tuo iloa myös korona-aikana

Seppo harrastaa paljon musiikkia. Hän on mukana orkesterissa, jonka oli tarkoitus esiintyä muun muassa Siilifolkissa ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla, mutta tapahtumat peruuntuivat. Hän soitti orkesterin kanssa myös messussa kirkoissa, mutta nämäkin esiintymiset ovat rajoitusten vuoksi jäänyt tauolle. 

- Mutta olen voinut harrastaa laulua ja basson soittamista kotona. Olen ottanut karanteenin ajaksi tavoitteeksi soittaa ja laulaa itsekseni vähintään tunnin päivässä, Seppo kertoo.

Teksti: Ida Oljemark