Siirry sisältöön

Asumisoikeuskoti oli hyvä ratkaisu eron jälkeen

03.01.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Marja Ollakka
Keravalainen Markus Mäensivu hankki lapsilleen ja itselleen asumisoikeusasunnon siksi, että asumisoikeusmaksulla sai riittävän ison kodin. Hän pystyi vuokraamaan talosta myös erinomaiset parkkipaikat. Hän nauttii kotitalon yhteishengestä ja asumisen helppoudesta.

”Asun kolmen huoneen kerrostaloasunnossa Keravan Jaakkolassa. Viihdyn niin hyvin, että olen asunut täällä pian kymmenen vuotta, välillä vain vaihtanut asuntoa samassa talossa. Enkä aio muuttaa minnekään. Miksi muuttaisin, koska koko tämä talo, naapurusto ja ympäristö on suuri onni.  

Meillä on Lintulammenkadulla 33 asunnon kerrostalo, jossa on hyvä yhteishenki ja vain vähän vaihtuvuutta. Moni on asunut täällä vuodesta 1996 alkaen, kun talo valmistui.

Asuntosäätiön taloissa asutaan keskimäärin 8,5 vuotta, joka on pitkä aika ja kertoo viihtymisestä.

Omia tarpeita vastaava asunto löytyi kätevästi

Olin eroni jälkeen asunut veljeni kanssa yhteisessä isossa vuokra-asunnossa. Kun hän muutti siitä pois vuonna 2014, aloin etsiä uutta asuntoa. Halusin vähintään kolme huonetta ja keittiön, koska tarvitsin tilaa myös lapsilleni. He olivat silloin luonani joka toinen viikko.

Isä ja lapset keittiön pöydän ääressä.


Vaikka olin ihan hyvätuloinen, en omaksi yllätyksekseni saanut pankista lainaa tarvitsemaani asuntoon, vaan olisin voinut ostaa vain kaksion. Rupesin selvittämään muita vaihtoehtoja.

Pian löysinkin asumisoikeusasunnot ja Asuntosäätiön kodit Keravalta. Hakemuksen täyttö ja järjestysnumeron haku olikin helppo tehdä, joten tuumasta toimeen. Kaikki eteni siitä sitten todella nopeasti.

Minulle tarjottiin hyvää ja siistikuntoista kolmiota tästä talosta ja päätin ottaa sen vastaan. Sain myös pankkilainan asumisoikeusmaksua varten nopeasti ja pääsin muuttamaan sisään juhannuksena 2014.

Sain kaksi parkkipaikkaa

Minulle oli tärkeää, että täältä sai vuokrattua myös parkkipaikkoja niin pihalta kuin lukollisesta parkkihallistakin.

Ajan työkseni invataksia ja koulukyytejä. Tuon työauton tänne yöksi pihaan omalle paikalleni. Olen myös vuokrannut yhden paikan tallista, jossa säilytän moottoripyörääni.

Meillä on ystäväni kanssa myös kimppa-auto, jota hän käyttää viikolla ja minä viikonloppuisin. Se mahtuu hyvin samaan ruutuun moottoripyörän kanssa.

Lapset mielessä asunnon valinnassa

Lapseni, 14-vuotias Sofia ja 15-vuotias Timo, asuvat nyt äitinsä kanssa Rajamäellä ja käyvät koulua siellä. Mutta he ovat luonani joka toinen viikonloppu ja puolet loma-ajoista. Haluan että molemmilla on omat huoneet täällä.

Isa ja tytär katsovat tietokoneen ruutua.

Itse nukun olkkarissa, vaikka aikaisemmin sanoin, että ei ikinä. Mutta lapset ensin! Heillä on kavereita myös täällä. Lähellä asuu lapsuudenystäväni puolisonsa kanssa ja heillä on melko samanikäisiä lapsia. Lapset yökyläilevät ja kesäisin grillailemme tai teemme uintiretkiä yhdessä ystäviemme kanssa.

Ajattelin asunnon valinnassa myös pihan turvallisuutta, koska lapset olivat silloin pieniä. Pihapiirimme onkin suojaisa, autoteitä tai muutakaan vaaraa ei ole lähellä. Lisäksi koko naapurusto pitää yhdessä huolta pihan rauhallisuudesta ja turvallisuudesta.

Kerava on mukava pieni suuri kaupunki ja ihan kohtuullisen hintainen, kun vertaa muuhun pääkaupunkiseutuun. Jaakkolasta on helpot ja nopeat yhteydet joka suuntaan liikkui sitten kävellen, fillarilla, julkisilla tai autolla. Palvelut ja koulut ovat myös lähellä.

Asoasunnoista pidetään hyvää huolta

Asumisoikeustaloihin valikoituu mielestäni vastuullista porukkaa, koska asukkaan on myös itse investoitava asuntoon asumisoikeusmaksun verran. Se karsii turhan häiriökäyttäytymisen pois.

Asoasunto on luotettava ja hyvällä tavalla yllätyksetön asumismuoto. Taloista pidetään hyvää huolta ja remontit tehdään ajallaan.

Meidänkin talossamme tehtiin suuri remontti vuonna 2020. Talo uusittiin melkein kokonaan aina katosta alkaen.

Asunnot remontoitiin myös perusteellisesti, ikkunat vaihdettiin ja parvekkeet pinnoitettiin. Sisällä uusittiin kaikki aina märkätiloista kodinkoneisiin asti. Nyt asunto ja koko talo on kuin uusi – täällä on ilo asua.

Voimme asukkaina vaikuttaa talomme asioihin

Toimin talotoimikuntamme puheenjohtajana. Iloitsen siitä, kuinka aktiivista väkeä talossamme asuu. Olemme päässeet myös vaikuttamaan talomme asioihin hyvin.

Vastikään päätimme taloyhtiökokouksessa, että ryhdymme keräämään kaikilta pientä vesimaksua – kahdeksan euroa henkilöltä – jotta voimme sen avulla vähentää vastikkeiden nostopaineita tulevaisuudessa. Vastikkeethan ovat nousseet aika paljon etenkin tuon ison remontin jälkeen.

Markus oman asokotinsa keittiössä.

Keskustelen säännöllisesti myös isännöitsijän kanssa kehityskohteista. Viimeksi puhuimme esimerkiksi siitä, voisiko roska-astioiden määrää vähentää, koska lajittelu on lisääntynyt. Sitä kautta voisimme saada jälleen kuluja vähän pienemmiksi.

Kuulen myös puheenjohtajien keskinäisissä kokouksissa ja budjetti-infoissa asioita, joita jaan sitten kaikille asukkaille. Onneksi Keravalla on energian ja kaukolämmön hinta ihan kohtuullinen, että siitä ei tule liian isoa laskua taloyhtiölle.

Olemme osallistuvaa porukkaa

Porukka osallistuu mielellään erilaisiin talkoisiin. Olemme myös hankkineet tänne oman hiekka-astian ja lapiot, jotta liukkaiden kelien tullen ensimmäinen vapaaehtoinen voi heti hiekoittaa pahimmat kohdat. Huoltoyhtiö hoitaa tietenkin sitten isommat alueet.

Talotoimikunta on perustanut myös talon oman, epävirallisen Facebook-sivun, joka on tarkoitettu vain asukkaille. Siellä voimme esimerkiksi kertoa muillekin, jos vaikkapa roskiksen vialliselle ovelle on tilattu jo huolto.”

Näin haet asumisoikeusasuntoa

Miksi valita asumisoikeusasunto?