Siirry sisältöön

Pidä ilmanvaihtoventtiilit puhtaina

21.07.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Yksi kotona viihtymisen kulmakivistä on hyvä sisäilma, jonka raikkautta voi tehostaa ilmanvaihtoventtiilien säännöllisellä puhdistuksella. Kenen vastuulla kodin venttiilien puhdistus on, ja miten puhdistus tapahtuu? Kurkkaa ohjeet ja isännöitsijä Teemu Tolppalan periaatteet ilmanvaihtoventtiilien puhtaanapitoon.

Puhdistuksen periaatteet

”Kodin ilmanvaihtoventtiilien peruspuhdistuksen teko on asukkaan vastuulla”, Tolppala kertoo. Kotoa löytyvät ilmanvaihtoventtiilit ovat tyypillisimmin poisto- ja tuloilmaventtiilejä, ja niiden puhtaanapito lisää paitsi kodin sisäilman raikkautta, myös edistää kodin kosteiden tilojen kuivumista.

Puhtaanapidon ohella tärkeää on myös se, että venttiileistä kulkeva ilma pääsee kiertämään vapaasti. ”Ilmanvaihtoventtiileitä ei saa missään nimessä tukkia esimerkiksi venttiilin ylitse teippaamalla”, Tolppala muistuttaa.

Poistoilmaventtiilit

Poistoilmaventtiilien puhdistaminen on asukkaan vastuulla sekä asumisoikeus- että vuokrakodissa asuttaessa. Poistoilmaventtiili koostuu yleensä kahdesta ympyrän muotoisesta kappaleesta, ja se sijaitsee useimmiten kylpyhuoneessa ja keittiössä.

Poistoilmaventtiili kannattaa puhdistaa silloin, kun venttiiliin on kertynyt likaa, kuitenkin vähintään 2 kertaa vuodessa. Vältä pyörittämästä venttiilin keskiosaa venttiiliä puhdistaessasi. Näin vältät venttiilin säätöjen muuttumisen puhdistuksen yhteydessä.

Muistathan myös liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistuksen.

Poistoilmaventtiili.
Poistoilmaventtiili

Tuloilmaventtiilit

Asukkaana sinun tulee puhdistaa lisäksi tuloilmaventtiilit, eli korvausilmaventtiilit, sekä vaihtaa tuloilmaventtiilien suodattimet. Tuloilmaventtiilin ulkonäkö voi vaihdella, ja tuloilmaventtiili voikin olla esimerkiksi neliön tai ympyrän muotoinen.

Tuloilmaventtiilit sijaitsevat useimmiten kodin oleskeluhuoneissa, kuten olo- ja makuuhuoneessa. Myös tuloilmaventtiili kannattaa puhdistaa silloin, kun siihen on kertynyt silmin havaittavaa likaa.  

Tulo- ja poistoilmaventtiilien puhdistus – toimi näin!

  1. Imuroi venttiili ja sen ympärys.
  2. Pyyhi venttiili lisäksi yleispuhdistusaineella ja kostutetulla siivousliinalla.

Lähteet: Kiinteistölehti, Martat.