Siirry sisältöön

Näin puhdistat liesituulettimen

25.03.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra
Liesituulettimen puhdistus kannattaa viimeistään silloin, kun kodin ilma tuntuu tunkkaiselta ja liesituulettimessa näkyy tahmeaa rasvaa. Rasvasuodattimen puhdistus on ydinasia.

Liesituulettimen rasvasuodatin sitoo rasvahiukkasia, estää rasvaa kertymästä tuuletinpesään ja hormiin sekä poistaa ruoan käryä. Likaisesta suodattimesta voi tippua rasvaa liedelle, ja suodattimeen kertyvä rasva ja pöly hankaloittavat ilman kulkua hormissa. Likainen suodatin voi aiheuttaa palovaaran. Pahimmassa tapauksessa rasva syttyy tuleen ja voi levitä hormin kautta talon rakenteisiin.

Liesituuletin ja rasvasuodatin likaantuvat sitä nopeammin mitä useammin teet ruokaa. Suositeltu puhdistusväli on 1–3 kuukautta.

Liesituulettimeen pinttynyt rasva irtoaa emäksisellä pesuaineella (pH yli 7). Astianpesuaine on lievästi emäksistä, joten voit tarvita tuhdimpaa yleispuhdistajaa. Ekologisinta on käyttää etikkaa ja ruokasoodaa.

Varmista liesituulettimen käyttöohjeesta, voiko rasvasuodattimen pestä. Jos saa, ryhdy heti hommiin!

1. Kytke virta pois liesituulettimesta ja irrota rasva­suodatin.

2. Metalliset suodattimet voi pestä käsin tai koneessa. Jos peset käsin, liota suodatinta 10 minuuttia kuumassa astian­pesuaineliuoksessa ja pese sitten pehmeällä harjalla.

Metallisen rasvasuodattimen voi pestä käsin tai astianpesukoneessa.

3. Usein metalliset rasva­suodattimet voi laittaa astianpesukoneeseen kuumaan pesu­ohjelmaan. Älä laita samaan pesuun astioita lainkaan.

4. Jos suodatin on valmistettu pehmeästä ja huokoisesta aineesta, kuten polyesterista, pese se käsin. Puristele suodatinta astianpesuaineliuoksessa hellävaraisesti. Huuhdo.

5. Pyyhi liesituuletin alta ja päältä mikrokuituliinalla. Teräspinnasta saat sormenjäljet pois ikkunanpesuaineella ja mikrokuituliinalla. Syvälle hormiin siivousta ei tarvitse ulottaa.

6. Asenna suodatin paikoilleen täysin kuivuneena.

Lähde: Martat