Siirry sisältöön
Nainen lukee kirjaa terassilla koiran kanssa.

Mitä tehdä, jos lasten äänet häiritsevät?

14.03.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Kaisa Viljanen Kuvat Istock
Moni meistä joutuu joskus pohtimaan, miten puuttua naapurista kuuluvaan meteliin. Naapurin lasten mekastukseen väsynyt asukas kysyi Väestöliiton asiantuntijalta, miten meteliä voi hillitä hienotunteisesti.

Asukas kysyy: ”Talossamme asuu paljon lapsiperheitä, ja sehän on rikkaus. Välillä lapsista lähtee kuitenkin kova meteli. Porraskäytävässä kiljutaan, ja tömistely kuuluu asuntooni hyvin selvästi. Pidän lapsista, olen itsekin isovanhempi. Mutta olen ääniherkkä. Mitä voisin asialle tehdä? En haluaisi leimautua ikäväksi naapuriksi, mutta toivoisin, että kerrostalossa kunnioitettaisiin kaikkien asukkaiden elämäntyyliä.”

Vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali Väestöliitosta vastaa kysymykseen näin:

”Kerrostalossa jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja elää omannäköistä elämää, tietysti muita kunnioittaen. Lapsella on oikeus leikkiin ja aikuisilla oikeus rauhaan, mutta huonoa käytöstä ei kenenkään tarvitse sietää.

Jos mekkala kuuluu asunnosta, se kannattaa ottaa puheeksi suoraan naapurin kanssa. Rappuun jätetyt viestilaput harvoin löytävät melun aiheuttajaa tai ratkaisevat ongelmaa, vaan ne huonontavat henkeä koko talossa.

Meluun kannattaa puuttua syyllistämättä ja me-hengessä. Vastassa voi olla väsynyt vanhempi, joka kaipaa arkeensa tukea. Naapurit voivat miettiä, mitä voisivat yhdessä tehdä asialle. Voisivatko naapurit jotenkin auttaa toisiaan arjessa? Parhaimmillaan naapurien kohtaamiset voivat yhdistää eri elämänvaiheissa olevia asukkaita.

Lapset tarvitsevat tilaa, jossa purkaa energiaa. Onko siihen riittävästi mahdollisuuksia taloyhtiön piha-alueella? Jos lasten leikit rapussa tai pihalla kuitenkin menevät överiksi, on siitä ihan soveliasta rakentavasti huomauttaa.

Suomessa lasten kasvattamista pidetään turhankin yksityisenä asiana, ja lasten käytökseen puuttuminen voi tuntua hyökkäykseltä vanhempana pärjäämistä kohtaan. Uskon, että moni vanhempi kuitenkin arvostaa, jos oman lapsen hölmöilyyn puututaan hyvässä hengessä. Yhteisöllisyys tukee vanhemmuutta.

Ihmisten kyky sietää elämisen ääniä vaihtelee. Jos ärsytyksen pitää sisällään, se saattaa lopulta purkautua ylilyöntinä ja tuottaa jännitteitä asukkaiden välille. Annetaan kaikki toisillemme tilaa elää ja hyväksytään se, että olemme erilaisia. ”

Jos tilanne ei ratkea ja kuppi menee nurin

  • Jos naapurin äänekkäät tavat tai talon yleinen meteli häiritsevät, neuvomme asukasta ensisijaisesti  juttelemaan naapurin kanssa suoraan.
  • Jos rakentava puhe ei auta, käänny isännöitsijän puoleen.
  • Voit myös kysyä neuvoa ottamalla yhteyttä Palvelukeskukseemme. Asokotien asukkaat voivat soittaa numeroon p. 09 4246 9333 tai jättää viestin Kotikulman kautta. Vuokra-asukkaat voivat soittaa Palvelukeskuksen numeroon 09 4246 9339.