Kunnossapito

Talosi huollosta vastaa huoltoyhtiö. Yhteystiedot löydät talosi yhteystiedoista. Kohteellesi on laadittu omistajan toimesta huollon tehtäväluettelo, joka on liitetty huoltosopimukseen.

Huoltomiehen tehtävät

Huoltoyhtiön huoltomies huolehtii yhteistyössä kanssasi talosi ja pihapiirisi turvallisuudesta ja siisteydestä. Huoltomiehen tehtävänä on huoltokorjaukset, joihin kuuluvat esimerkiksi termostaattisäädöt, vuotava hana tai vessanpönttö ja yleisten tilojen kunnossapito. Huoltomiehelle saat asiasi perille palvelukeskuksen kautta kaikkina vuorokauden aikoina. Hänen tehtäviinsä kuuluvat nimittäin myös hätätyöt sekä oven avaukset. Muistathan tehdä ilmoituksen talonkirjaan, kun muutat taloon. Huoltomies avaa oven vain henkilöille, jotka asuvat talossa.

Yhteinen vastuu viihtyisyydestä

Vaikka huoltoyhtiö hoitaakin talon asioita, asukkailla on parhaat madollisuudet vaikuttaa oman talon siisteyteen ja viihtyvyyteen. Pitämällä huolta yleisestä siisteydestä talossa, asukkaat pitävät huolta jo paljosta. Osallistumalla talkoisiin voi tehdä paljon oman pihan viihtyisyyden parantamiseksi. Huoltoyhtiö on hyvä yhteistyökumppani talkoiden järjestämisessä.

Omistajalla on tekninen asiantuntija

Osassa Asuntosäätiön taloista on isännöitsijän lisäksi tekninen isännöitsijä, jolla on rakennusalan koulutus, ja hän huolehtii korjaustoiminnan organisoinnista. Tekninen isännöitsijä suorittaa asunnoissa ja taloissa tarkastuksia ja suunnittelee, tilaa ja valvoo korjaustoimintaa. Tekninen isännöitsijä tekee myös kohteille pitkän tähtäimen suunnitelman (=PTS). Yleensä PTS tehdään kymmeneksi vuodeksi. Siinä arvioidaan kaikille rakennusten osille ja järjestelmille korjaustoimet ja -ajankohdat. Tämän vuoksi on myös tärkeätä, että teknisen isännöitsijän tietoon tulee kaikki asunnoissa ja rakennuksissa olevat viat ja virheet. Silloin korjaustoiminta kohdistuu rakenteisiin oikea-aikaisesti.

Remontointi

Vuokra-asunnoissa remontointi on hoidettu puolestasi. Asokodeissa voit tehdä huoneistoon parantavia muutostöitä. Muutostöistä osa on mahdollisen luopumisen yhteydessä hyvitettäviä.

Jaa tämä sivu

Vinkkejä

Sähkölaitteiden kanssa touhutessa on aina syytä varovaisuuteen, sillä viallinen tai väärin kytketty sähkölaite saattaa olla jopa hengenvaarallinen. Lapsia on hyvä neuvoa sähkölaitteiden käytössä tapaturmien estämiseksi. Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Muista kylmälaitteiden sulatus tarvittaessa

Toimiakseen tehokkaasti kylmälaitteet tarvitsevat ympärilleen tilaa, jotta ilma pääsee kiertämään. Uudet jää- ja viileäkaapit on varustettu automaattisella sulatuksella.

Pakastelokerot ja pakastimet kaipaavat sulatusta, kun niiden seinämiin on kertynyt 5-10 mm jäätä. Vahva jääkerros pakastimessa tai pakastinlokerossa vaikuttaa laitteen sähkönkulutukseen huomattavasti. Sähkönkulutusta lisää myös takaseinään lauhduttimeen kerääntyvä pöly, joka tulee puhdistaa kerran vuodessa. Kylmälaitteiden siisteydestä huolehtimalla vaikutat samalla sähkölaskusi suuruuteen.

Vaihda kiuaskiviä määräajoin

Kiukaan ohjauskeskus, saunan termostaatti ja ajastinkello sijaitsee kiukaan sivussa, josta voi säätää kiukaan halutulle saunomisajalle ja kuumuudelle. Sopiva lämpötila sähkösaunalle on 70-80 ºC. Kiuaskivet kestävät jokaviikkoisessa käytössä noin 3-5 vuotta. Kivien kunto tarkastetaan aina muuttotarkastuksen yhteydessä.

Tarkista pesukoneiden liitännät

Pyykin- ja astianpesukoneessa on oltava koneen valmistajan hyväksymä ja viranomaismääräysten mukainen täyttö- ja poistoletku liitäntöineen. Laitteet on liitettävä kiinteästi vesi- ja viemäriverkostoon. Liitäntä on syytä teettää ammattilaisella, jotta mahdollisen vahingon yhteydessä kotivakuutus on voimassa. Suositus on, että vesijohtoverkostoon liitettyjen laitteidenletkut vaihdetaan 10 vuoden välein. Liitännät on tarkistettava säännöllisesti. Pesukonetta on valvottava käytön aikana ja hana on pidettävä suljettuna, kun kone ei ole käytössä.

Putkistoissa ja laitteistoissa havaitut viat pitää heti korjauttaa tai ilmoittaa huoltoyhtiölle. Asukkaan vastuulla on myös ilmoittaa mahdollisista havaitsemistaan rakenteellisista vioista ja kosteusvaurioista. Vesivahinkotilanteessa on heti otettava yhteys huoltoyhtiöön ja pyrittävä estämään vuoto esimerkiksi sulkemalla veden tulo sulkuventtiilistä. Mikäli veden tuloa ei voi estää, on pyrittävä mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan veden leviämistä huoneistossa.

Astianpesukoneen asentamiseen tarvitaan aina ammattimiehen apua mutta pyykkikoneen asennuksen voit halutessasi hoitaa itse. Pesukoneen asennuksessa tulee kuitenkin noudattaa voimassa olevia määräyksiä ja laitevalmistajan ohjeita. Jatkojohtoa ei pesukoneen kytkemisessä verkkovirtaan saa turvallisuussyistä käyttää.

 

Lue lisää