Siirry sisältöön
Asuntosäätiön asukkaat Nina ja Heidi tutustuivat toisiinsa pihatalkoissa.
Asuntosäätiön asukkaat Nina ja Heidi tutustuivat toisiinsa pihatalkoissa.

Onko naapurisi myös ystäväsi? Tutkimuksen mukaan naapurit lisäävät turvallisuudentunnetta

12.02.2024

Ystävät tuovat elämään iloa, tukea ja turvallisuutta. Asuntosäätiön tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin vanhemmilla suomalaisilla on useita ystäviä naapurustossa. Joka kymmenes meistä on huolissaan naapurin pärjäämisestä tai hyvinvoinnista ja yhtä moni myös auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa.

Asuntosäätiön tuore Kotionnellisuus-tutkimus kertoo, että ystävystyminen naapurin kanssa lisääntyy iän myötä. Vanhemmissa ikäluokissa (55–69-vuotiaissa) jopa joka neljäs kertoo omaavansa useita ystäviä naapurustossa.

”Arjessa lapset ja koirat ovat se tavallisin ja helpoin syy ryhtyä juttusille ja ystävystyä naapurin kanssa. Vanhemmat ihmiset ovat usein asuneet samalla alueella kauemmin ja näin myös luontevien kohtaamisten määrä on suurempi”, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen tulkitsee tutkimuksen tuloksia.

Vähiten naapuriystäviä on nuorilla, alle 35-vuotiailla, ja joka viides meistä ei tunne yhtäkään naapuriaan.

”Tämä voi olla myös tietoinen valinta, kaikki eivät kaipaa yhteisöllisyyttä asuinympäristössään”, Otranen sanoo.

Naapurit lisäävät turvallisuutta

Asuntosäätiön tutkimus osoittaa, että kannamme huolta naapureistamme. Joka kymmenes meistä on huolissaan naapurin pärjäämisestä tai hyvinvoinnista ja yhtä moni myös auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa.

Naapurit tuovat myös turvaa. Jopa joka neljäs (26 %) suomalainen kokee naapureiden lisäävän turvallisuudentunnetta. Kokemuksen jakavat myös ne suomalaiset, jotka eivät tunne yhtäkään naapuriaan.

Savossa ja Kymenlaaksossa eniten naapurikavereita

Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan innokkaimmin ystävystytään Savossa ja Kymenlaaksossa. Sen sijaan Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla on eniten suomalaisia, jotka eivät tunne yhtäkään naapuriaan.

Auttavaisimmat naapurit löytyvät niin ikään Kymenlaaksosta: siellä peräti joka viides auttaa naapuriaan säännöllisesti arkiaskareissa, muualla maassa vain joka kymmenes. Eniten huolissaan naapureistaan ovat Lapissa, Kainuussa ja Pohjanmaalla asuvat.

”Ystävänpäivä on mainio syy tutustua naapureihin ja tuoda mukavaa, yhteisöllistä tunnelmaa naapurustoon. Helpoin tapa on kutsua naapuri kahville tai lähteä yhdessä kävelylle”, Otranen kannustaa.

Heippa-lappu oveen tai ilmoitustaululle Kolme vinkkiä ystävänpäivään: 

Ystävänpäiväkahvit: Kutsu naapuri kahville, helppo kahvihetki syntyy nyyttäriperiaatteella.
Ystävänpäiväkävely: Kävelylenkki yhdessä virkistää mieltä ja kehoa – kutsu naapurit mukaan säästä riippumatta.
Ystävänpalvelus: Tarvitseeko naapurisi apua jossain pienessä askareessa? Tarjoudu tekemään ystävänpalvelus.

*** 

Asuntosäätiön vuotuisessa Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitetään suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Väestökattavaan tutkimukseen osallistuu tänä vuonna 2 177 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Yhteisöllisyyttä tutkittiin tammikuussa 2024.