Siirry sisältöön

Mitä pihalle ja parvekkeelle saa istuttaa ja rakentaa?

03.05.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra
Kun laitat pihaa ja parveketta, ota huomioon muutama tärkeä seikka. Ylläpitopäällikkömme Timo Helvelahti kertoo pelisäännöt.

1. Millaisia istutuksia omalle pihalle saa laittaa ja miten pihaa pitäisi hoitaa?

Voit istuttaa pienikokoisia kasveja. Jos sen sijaan haluaisit pihalle puun tai isoksi kasvavan pensaan, ole meihin yhteydessä Kotikulman kautta. On hyvä pitää mielessä, että puun juuret voivat tunkeutua salaojiin ja vaurioittaa niitä. 

Istuta kasvit vähintään metrin päähän talosta. Liian lähelle istutettu kasvi voi vaurioittaa sokkelia tai seiniä. Esimerkiksi villiviiniä ei saa istuttaa talon seinustalle vaan se pitää laittaa kehikkoon kauemmas pihalle.  

Jokainen on vastuussa oman pihansa siisteydestä. Jos asukas ei lukuisista huomautuksista huolimatta pidä pihaansa siistinä – esimerkiksi pensaat ja nurmikko ovat jatkuvasti leikkaamatta – Asuntosäätiö siistii pihan ja laskuttaa siitä aiheutuneet kulut asukkaalta. 

Huolehdithan myös pihan alkuperäisistä istutuksista – niitä ei saa hävittää ilman lupaa. Esimerkiksi jos alkuperäisiin istutuksiin kuuluva tuija on kasvanut liian isoksi ja haluat sen pihaltasi pois, laita asiasta meille viesti Kotikulmasta. Itse istuttamasi tuijan voit toki kaataa omalla kustannuksellasi. 

2. Mitä parvekkeella voi kasvattaa?

Parvekkeille ja huoneistopihoille voi laittaa kukkia ja kasvattaa vaikkapa hyötykasveja, kuten yrttejä, salaattia ja tomaatteja. Ethän kuitenkaan valitse lajikkeita, jotka köynnöstävät kiinni parvekkeen seiniin, sillä kasvi voi kiinnittyessään vahingoittaa rakenteita. Ota huomioon alakerran naapurisi ja jätä voimakkaasti alaspäin rönsyävät lajit puutarhakaupan hyllylle.   

Pidä parveke puhtaana ja muista, että sitä ei ole tarkoitettu varastoksi saati jätteiden säilytyspaikaksi. Parvekkeelle tai patiolle lojumaan jätetty roskapussi houkuttelee ötököitä, kärpäsiä ja pahimmillaan rottia. Kauniista miljööstä ilahtuu naapurikin.

Kuvassa lapsi kastelee istutuksia. Kuva: Unsplash.
Parvekkeille ja huoneistopihoille voi istuttaa kukkia ja hyötykasveja, kuten yrttejä, salaattia ja tomaattia. Kuva: Unsplash.

3. Saako pihalla tai parvekkeella grillata tai soittaa musiikkia?

Omalla pihalla voit laittaa ruokaa kaasu-, hiili- tai sähkögrillillä. Sen sijaan parvekkeilla on turvallisuussyistä sallittua vain sähkögrillin käyttö. 

Musiikki kuuluu normaaliin elämään. Älä silti säädä nuppeja kaakkoon, vaan ota naapurit huomioon. Jos sinulle on tulossa juhlat, ilmoita naapureille niistä hyvissä ajoin. Noudatathan taloyhtiön järjestyssääntöjä, joissa on linjattu yörauhasta. 

4. Voiko pihalle rakentaa leikkimökin, aidan tai parvekkeelle asentaa markiisin? 

Jos haaveilet leikkimökistä omalla pihallasi tai vaikkapa markiisista parvekkeellasi, ota yhteyttä meihin Kotikulman kautta. 

Kaikki piharakentaminen eli aitojen, terassien, leikkimökkien, vajojen ja muiden kiinteiden rakennelmien pystyttäminen on aina luvanvaraista. 

On hyvä tietää, että tiettyihin kiinteisiin rakenteisiin tarvitaan myös rakennusvalvonnan lupa. Tätä lupaa et voi asukkaana itse hakea, vaan luvan hakemisesta vastaa Asuntosäätiö kiinteistön omistajana. 

5. Mitä tapahtuu istutuksilleni, kun muutan pois?

Jos olet perustanut pihallesi mansikkamaan, laittanut perennapenkin tai koristepensaan, sinun on sovittava uuden asukkaan kanssa, mitä niille tapahtuu. Jos uusi asukas ei istutuksiasi halua, sinun on palautettava piha sellaiseksi kuin se oli sinun muuttaessasi asuntoon. 

Jos taas uusi asukas ihastuu istutuksiisi, ne siirtyvät hänen haltuunsa ja hänen vastuulleen.

Muistilista

  1. Kukkia ja pienikokoisia kasveja voit vapaasti istuttaa. 
  2. Haaveissa pihapuu, pergola, leikkimökki, aita tai parvekelasit? Ole meihin yhteydessä Kotikulman kautta. 
  3. Grillata saa, mutta muista asuntomuotoosi sopiva grillityyppi. 
  4. Kun muutat pois, sovi uuden asukkaan kanssa tekemistäsi istutuksista ja rakennelmista. Jos uusi tulija ei niitä halua, sinun tulee poistaa ne.