Siirry sisältöön
Kuvassa on jääkaappi, jota siivotaan.

Vinkit pakastimen nopeaan sulatukseen

20.01.2021 Kotimaisema
Kun huurre on valloittanut pakastimen sisäpinnat, on aika sulattaa pakkanen. Erityisen hyvin tämä onnistuu, kun pakastin on mahdollisimman tyhjä tai pakkanen paukkuu ulkona.

Pakastin on hyvä sulattaa riittävän usein, sillä esimerkiksi noin puolen senttimetrin jääkerros lisää pakastimen sähkönkulutusta 30 %.

Sulattamisen yhteydessä on myös hyvä tarkistaa, mitä kaikkea pakastimesta löytyy, sillä pakastetuillakin elintarvikkeilla on omat säilyvyysaikansa. Esimerkiksi marjat ja vihannekset säilyvät hyvinä lähes vuoden, mutta kalaa, lihaa, valmiita ruokia ja leivonnaisia ei tulisi yleisesti ottaen säilyttää 3–6 kuukautta pidempää.

1. Sammuta ja tyhjennä

Kytke virta pakkasesta ja tyhjennä pakastin. Siirrä pakasteet esimerkiksi pakastimen koreissa ulos pakkaseen. Mikäli ulkona ei kuitenkaan ole riittävästi pakkasta, peitä pakasteet esimerkiksi sanomalehdellä ja huovalla sulamisen hidastamiseksi. Hyödynnä myös esimerkiksi kylmälaukkuja, -kalleja ja -geelejä pakasteiden kylmänä pitämisessä. Kaikista nopeimmin sulavat pakasteet, kuten jäätelöt ja leivonnaiset, on hyvä pakata alimmaiseksi.

2. Keitä vettä tai hyödynnä hiustenkuivaajaa

Keitä vettä ja siirrä höyryävän kuuma vesi astioissa pakkaseen nopeuttaaksesi pakkasen sulamista. Vaihda vesi kuumaan useamman kerran sulattamisen aikana. Pidä myös pakastimen ovi avoinna.

Myös hiustenkuivaaja on hyvä apuri sulamisen nopeuttamiseen. Älä kuitenkaan puhalla liian kovalla teholla, jotta pakastimen sisäosat eivät vahingoitu. Ole tarkkana, että hiustenkuivaajaan ei osu vettä.

3. Pyyhi sulamisvedet

Varaa pyyhkeitä riittävästi, jotta saat pyyhittyä sulamisvedet pakastimen pohjalta, mikäli vedet eivät ohjaudu pakastimen pohjassa olevan aukon tai pohjan etureunassa olevan kourun kautta erilliseen astiaan.

4. Kerää huurre pois

Kun huurre alkaa irrota paloina, kerää irtoavat palat esimerkiksi pakastusrasian reunalla ja siirrä tämän jälkeen tiskialtaaseen. Älä käytä mitään terävää, jotta et vahingoita pakastimen pintoja.

5. Puhdista

Pyyhi pakastimen pinnat puhtaaksi. Kuivaa sulatettu pakastin huolellisesti ennen uudelleen pakastamista. Kun pakastin on tyhjennetty sulatusta varten, on hyvä samalla imuroida pakastimen takaa löytyvä jäähdytyskoneisto varovasti.

6. Pakasta

Kytke pakastin pakastuskytkennälle, jotta pakastin jäähtyisi mahdollisimman tehokkaasti. Säädä pakastin säilytyskytkennälle, kun pakastimen lämpötila on -18 astetta. Siirrä pakasteet takaisin pakkaseen.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.

Ideoita asumiseen

Lisää ideoita asumiseen ja vinkkejä omasta kodista huolehtimiseen.