Siirry sisältöön

Voinko pitää yksityiset juhlat talon yhteispihalla? – Juhlijan muistilista

03.05.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Jasmin Ekman
Merkkipäivät, valmistujaisjuhlat ja muut yksityistilaisuudet voi järjestää talon yhteispihalla. Miten informoida naapureita ja milloin tarvitaan isännöitsijän lupa? Isännöitsijä Pia Hoffrén kertoo, miten juhlat kannattaa järjestellä.

Millaiset juhlat voin järjestää talon yhteisellä pihalla?

Kaikki perhejuhlat, kuten vaikkapa lasten ja aikuisten merkkipäivät ja valmistujaisjuhlat voi pitää yhteispihalla. Myös grillijuhlat onnistuvat, kun käytät sähkögrilliä. Yhteispihalla ei voi järjestää juhlia, joissa juodaan runsaasti alkoholia tai metelöidään.

Pitääkö omien juhlien järjestämisestä ilmoittaa jotenkin etukäteen? 

Kyllä. Naapureille ilmoittaminen kuuluu hyviin tapoihin. Alle kymmenen hengen juhlista riittää viesti ilmoitustaululle. Jos olet järjestämässä isommat juhlat, tee ilmoitus myös isännöitsijälle. 

Täytyykö kutsua kaikki naapurit mukaan?

Naapureita ei tarvitse kutsua juhliin, mutta naapureilla on oikeus oleskella pihalla myös juhlien aikana, ja lasten täytyy päästä vapaasti leikkipaikalle. Et voi varata pihaa pelkästään omaan käyttöösi. Taloyhtiöiden pihat ovat erikokoisia, mutta pihalta löytyy varmasti reuna-alue, jonne voit laittaa yksityisemmän juhlapaikan. 

Lapsia puhaltelemassa saippuakuplia pihajuhlissa. Kuva: Shutterstock.
Naapureille on hyvä ilmoittaa pihajuhlista etukäteen. Naapureilla on myös oikeus oleskella pihalla juhlien aikaan, ja lapsilla tulee olla pääsy pihapiirin leikkipaikalle. Kuva: Shutterstock.

Saanko koristella tai kalustaa pihaa juhlien ajaksi?

Voit koristella pihaa niin että puiden tai pensaiden oksat eivät vahingoitu. Voit tuoda myös omia kalusteita ja pienen juhlakatoksen, mutta kalusteet eivät saa jättää suuria jälkiä nurmikkoon. Kynttilöitä tai ulkotulia ei saa polttaa piha-alueella paloturvallisuuden vuoksi. 

Jos haluat koristella tai kalustaa juhlapaikkaa, jätä aikaa myös niiden purkamiseen heti juhlien jälkeen. Pihan siivoamista ei sovi jättää seuraavalle päivälle.

Voiko kaverini bändi soittaa juhlissa?

Tee isännöitsijälle etukäteen ilmoitus tästä toiveesta. Harkitsemme tapauskohtaisesti. Lupaan vaikuttaa paljolti se, mihin kellonaikaan ja millaista musiikkia soitetaan. Myös pihan koko ja sijainti vaikuttavat. 

Isomman bändin järjestelyt ovat haastavampia ja vaativat yhteistyötä muiden kiinteistöjen kanssa, mutta jopa bändin esiintyminen on mahdollista. Jos joku soittaa juhlissasi akustista kitaraa ja haluatte lauleskella yhteislauluja pihalla, niin se on ok.

Muista nämä! 

  • Tuo juhlapaikalle riittävästi roska-astioita ja vie roskat jätepisteeseen heti juhlien jälkeen. 
  • Jos juhlaväen jätteet eivät mahdu talon roska-astioihin, toimita ne esimerkiksi Rinki-ekopisteeseen. Löydät lähimmän pisteen Kierrätys-infosta. 
  • Ilmoita vieraillesi etukäteen, minne he voivat pysäköidä.
  • Mieti valmiiksi, missä väki voi käydä vessassa.
  • Huomioi tupakointia koskevat säännöt.
  • Jos juhlistasi aiheutuu jotakin vahinkoa, olet järjestäjänä korvausvastuussa.
  • Hiljaisuusaika on joka päivä klo 22–07.