Siirry sisältöön

Nyt se on tutkittu: Lemmikit lisäävät merkittävästi onnellisuutta

24.08.2023 Tiedote
Asuntosäätiön tuoreimmassa Kotionnellisuus 2023 -tutkimuksessa tarkasteltiin lemmikin vaikutusta kotona koettuun onnellisuuteen. Samalla selvitettiin tutuimpien lemmikkiemme, koiran ja kissan suosikkipaikka kotona – ja se ei ole oma peti.

Lemmikin tuoma onnellisuus kasvussa

Asuntosäätiön Kotionnellisuus 2023 -tutkimuksen mukaan lemmikillä on merkittävä vaikutus onnellisuuteen. Lähes joka viides (18 %) suomalainen kokee lemmikin tärkeimmäksi onnellisuuden lähteeksi kotona. Tuoreimmassa mittauksessa tämä joukko on vuoden aikana myös kasvanut reippaasti (2022: 15 %).

”Lemmikit tuottavat hyvää mieltä paitsi omistajalleen, usein myös koko naapurustolle. Asuntosäätiön kaikkiin koteihin ovat lemmikit tervetulleita”, Asuntosäätiön viestintäjohtaja Johanna Otranen kertoo.

Tutkimuksen mukaan lemmikki peittoaa onnellisuuden lähteenä muun muassa saunomisen, puutarhan ja naapurit. Alueellisesti tarkasteltuna lemmikin merkitys nousee vahvimmin esiin Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Ei ole sohvan voittanutta

Tämän vuoden Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitettiin myös tutuimpien lemmikkiemme lempipaikka kotona – olipa kyseessä kissa tai koira, sen löytää useimmiten sohvalta tai nojatuolista.

Etenkin sohvalle kotiutunutta koiraa on turha houkutella muualle pötköttämään: peräti 40 % koirista viettää mieluiten aikaansa sohvalla tai nojatuolissa. Koiranomistajan kannattaa siis suosiolla varata paikka pehmusteiden uumenista myös nelijalkaiselle ystävälleen.

Kissoilla näyttää olevan tie auki isommallekin patjalle. Lähes joka neljännen (22 %) kissan lempipaikka on omistajansa sängyssä. Iso joukko kissoja (15 %) viihtyy myös ikkunalaudalla tutkailemassa maailman menoa. Kotoinen lämpö tuntuu muutenkin miellyttävän kissoja, sillä 6 % löytää lempipaikkansa saunasta. Kissoilla on muitakin erikoisia ratkaisuja: yhden vastaajan mukaan kissan suosikkipaikka löytyy lavuaarista ja toisen vaatekaapista.

Moni koiranomistaja kertoo karvaisen ystävän oleskelevan kotona täsmälleen siellä, missä omistajakin. Paikalla ei väliä, kunhan ihminen on lähellä. Pieni, mutta ovela joukko koiria (3 %) löytää kuitenkin lempipaikkansa eteisestä – varma konsti olla missaamatta lenkkimahdollisuutta.

Toisin kuin voisi olettaa, makupalojen mahdollisuus ei houkuttele lemmikkiä päivystämään ruokapöydän alla. Vain ani harvan koiran lempipaikka löytyy sieltä ja kissat viis veisaavat ruokapöydän alusesta täysin.

***

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksessa selvitettiin kolmatta kertaa suomalaisten onnellisuuden lähteitä ja erityisesti kodin merkitystä onnellisuuteen. Osana tutkimusta selvitettiin lemmikkien roolia kotionnellisuuden lähteenä. Toukokuussa 2023 tehtyyn väestökattavaan tutkimukseen osallistui 1 588 vastaajaa, jotka edustavat 18–69-vuotiaita suomalaisia.