Siirry sisältöön

Uratarina: Jonne Jonninen, aluevastaava

Aluevastaavien verkostolla varmistetaan asumisviihtyvyys ympäri Suomen

Jonne Jonninen työskentelee Asuntosäätiöllä aluevastaavana. Aluevastaavat vastaavat asumisoikeuskohteidemme kunnossapidosta ja hallinnoinnista sekä asuntojen myyntiin liittyvistä tehtävistä ympäri Suomea. Asuntosäätiöllä työskentelee tällä hetkellä 14 aluevastaavaa, jotka toimivat työpareittain 21 paikkakunnalla.

Asuntosäätiön aluevastaavat työskentelevät pääsääntöisesti maakunnissa, toimien sekä isännöitsijän että myyjään roolissa. Aluevastaavan monipuolinen työ vaatii laaja-alaista osaamista sekä isännöinnistä että rakennusalalta. Työnkuvaa laajentaa erityisesti työskenteleminen asukkaiden ja asukastoimikuntien kanssa.

Aluevastaavien tiimissä työskentelee monipuolinen joukko ammattilaisia, jotka ovat taustaltaan rakennusmestareita, rakennusinsinöörejä sekä isännöitsijöitä. Jonne Jonninen on koulutukseltaan rakennusmestari ja hän on työskennellyt reilun vuoden ajan Asuntosäätiön aluevastaavana Lahden, Hämeenlinnan ja Kouvolan alueella. Tiimin tehtävänä on huolehtia Asuntosäätiön asuinkiinteistöihin toteutettavista toimenpiteistä sekä asukkaiden asumisen sujuvuudesta ja viihtyvyydestä.

Ammatillinen kouluttautuminen osana urakehitystä

Jonnisen oma ammattitaito on rakentunut pitkäjänteisen kouluttautumisen kautta. Hän valmistui alun perin puusepäksi ammattikoulusta ja työskenteli seuraavat kymmenen vuotta kirvesmiehenä rakennusalalla. Samaan aikaan hän opiskeli työn ohessa rakennusmestarin tutkinnon. Ennen Asuntosäätiötä Jonninen ehti toimia rakennusalalla myös työnjohtajana ja työpäällikkönä. Asuntosäätiölle siirryttyään hän on jatkanut kouluttautumista töiden ohella. Koska isännöinti on keskeinen osa aluevastaavan työtä, hän suorittaa parhaillaan isännöinnin ammattitutkintoa.

”Olen miettinyt itsekin, mitä kertoisin, kun työnkuvastani kysytään. Se on niin monimuotoinen, että sitä voisi kuvailla kymmenotteluksi. Työpäivä voi koostua esimerkiksi asuntonäytöstä, muuttotarkastuksesta, asiakkaan ongelman selvittämisestä ja korjaustarvearvion tekemisestä kohteelle”, Jonninen sanoo.

Vastuu asukastyöstä

Aluevastaava kohtaa asukkaita monissa eri tilanteissa, muun muassa asuntonäytöillä, sopimusasioissa sekä myös ongelmatilanteissa. Tällä hetkellä Jonnista työllistävät jokakeväiset asukaskokoukset, joita hän järjestää kaikissa vastuullaan olevissa kohteissaan. Kokouksissa käydään läpi edellisen vuoden tapahtumat ja suunnitellaan tulevaa vuotta.
Aiemmin maakunnissa ulkoistettu aluevastaavan työ on siirretty osaksi Asuntosäätiön omaa toimintaa. Tavoitteena on, että asukkaat voivat asioida entistä useammin Asuntosäätiön oman työntekijän kanssa.

”Me hallinnoimme vain omia kohteitamme, joten voimme panostaa kaikkiin toimenpiteisiin entistä tehokkaammin”, Jonninen toteaa.

Tiimi on voimavara

Jonninen kuvaa tiiminsä yhteishenkeä ja ammattitaitoa lämmöllä. Esimerkiksi isännöinnin ammattitutkinnon opinnoista Jonninen sai vinkin kollegoiltaan, jotka jo suorittivat opintojaan. Hän kysyi opiskelumahdollisuudesta esihenkilöltään, joka kannusti Jonnista aloittamaan opinnot.

”Meillä on todella toimiva tiimi. Pidämme päivittäin yhteyttä, jaamme tietoa ja kannustamme toisiamme siinä, miten arjesta saa entistä sujuvampaa. On todella tärkeää, että kysymyksiä uskaltaa esittää. Tapaamme lisäksi kasvokkain 4-5 kertaa vuodessa. Tapaamisissa käsittelemme työasioita, mutta aikaa jää myös rennolle yhdessäololle. On mahtavaa, että Asuntosäätiö mahdollistaa tämän”, Jonninen kertoo.

Vapaus suunnitella omaa työtä

Aluevastaavan työ tuo Jonnisen arkeen merkittävää toimintavapautta. Selkeät työtehtävät mahdollistavat oman työkalenterin suunnittelun ja tehtävien hoitamisen joustavasti. Lähitulevaisuudessa Jonnisen tavoitteena on suorittaa isännöinnin ammattitutkinto loppuun ja syventää ymmärrystään aluevastaavan tehtävässä, sisältäen asukastyön.

”Ennen kaikkea tämä työ edellyttää rauhallista otetta yllättävissäkin tilanteissa. Kiinteistöjen ylläpito vaatii rakennusalan osaamista, mutta yhtä tärkeää on kyky kohdata asukkaat ja omata hyvät vuorovaikutustaidot”, Jonninen summaa lopuksi.