Siirry sisältöön
Markus Lahtinen

Asuntopolitiikan punainen lanka kateissa

07.04.2025 Artikkeli Kirjoittaja Päivi Karvinen Kuvat Mikko Käkelä
Suomalainen asuntopolitiikka kaipaisi nyt kipeästi punaisen langan löytymistä. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen korostaa, että politiikan tempoilu voi johtaa ongelmien pahentumiseen.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n puheenvuoroja-sarjassa nostettiin maaliskuun lopulla esiin asuntomarkkinoiden tulevaisuuden trendejä ja asuntopolitiikkaa. Pamfletti nosti kissan pöydälle toteamalla, että Suomesta puuttuu pitkäjänteinen ja johdonmukainen strategia asuntopolitiikan kehittämiseksi. 

”Olemme vuosikymmeniä rakentaneet asioita vanhan päälle, ja silti puolueet ovat voineet toteuttaa oman ajatusmaailman mukaista politiikkaa. Nyt ajan henki tuntuu olevan toinen kaikilla poliittisilla suunnilla. Kuitenkin, jos neljän vuoden välein muutetaan politiikan suuntaa, ajaudutaan kehään, joka vain pahentaa ongelmia, koska ne pitkittyvät”, pohtii pamfletin toinen kirjoittaja Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen.  

Asojärjestelmä kärsinyt tempoilusta 

Pamfletin rahoittajista Asuntosäätiö ja TA-asumisoikeus Oy ovat toiminnassaan saaneet kokea asuntopolitiikan äkkimuutokset, kun nykyinen hallitus päätti lakkauttaa uusille asumisoikeusasunnoille suunnatun korkotuen myöntämisen. Päätöstä on perusteltu valtion taloudellisten riskien minimoimisella. Pamfletissa tuodaan kuitenkin esiin, että valtion takausvastuista aiheutuneet kustannukset ovat jääneet vähäisiksi. 

”Asotuotannon ongelmana on, että taloilla ei ole käypää vakuutta, koska ne ovat ikuisten rajoitusten alaisia. Hallitus on ottanut kannan, että se on ratkaisematon ongelma, mutta mielestäni näin ei välttämättä ole. Jos tuo vakuusasia saadaan ratkaistua, ASO voisi mielestäni jatkaa”, toteaa Lahtinen. Myös pamfletissa esitetään, että asuntojen hallintamuotojen moninaisuutta tulisi vaalia. 

Pelkät markkinaehtoiset ratkaisut eivät johda toivottuun lopputulokseen.

Valtion tukemalla tuotannolla oma paikkansa

Suomalaisen asuntopolitiikan keskeisiin tavoitteisiin kuuluu edelleen muun muassa oikeus hyvään ja kohtuuhintaiseen asumiseen. Tuon tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan pamfletin mukaan sekä markkinaehtoista että valtion tukemaa tuotantoa, koska ihmisten maksukyvyn välillä on suuria eroja. 

”Pelkät markkinaehtoiset ratkaisut eivät johda toivottuun lopputulokseen. Ihmisten pitää voida asua säällisesti, ja siksi toisia ihmisiä pitää tukea. Siksi esitimme, että asumisen tukijärjestelmässä on keskeistä säilyttää sekä julkisesti tuetut asunnot että asumistuki”, kertoo Lahtinen. 

Tarvitaan myös uusia työkaluja 

Pamfletissa ehdotetaan tuetun asumisen rinnalle uusia työkaluja, joiden avulla pystyttäisiin tasaamaan taloudellisia suhdanteita sekä saavuttamaan asuntopoliittisia tavoitteita.

”Joissain tilanteissa valtion tukemalle asuntotuotannolle laitetut kaksi tavoitetta eli suhdannetta tasaava ja esimerkiksi segregaation ehkäisy voivat olla ristiriidassa. Nostimme esiin ajatuksen, että rinnalle tarvittaisiin kansallisen tason koordinaatiomekanismi tämän tyyppisiin asioihin. Mekanismin keksiminen vaatii kuitenkin laajempaa tutkimusta syntyäkseen”, toteaa Markus Lahtinen.

Viimeaikaisia asuntopoliittisia selontekoja on kritisoitu siitä, että niistä puuttuu asukasnäkökulma.

”Kyse on valinnoista. Voidaan myös kysyä, vaikuttaisiko asukasnäkökulma kuitenkaan radikaalisti politiikkasuoritukseen”, pohtii Lahtinen.

Pellervon taloustutkimuksen puheenvuoroja 2/2025 -pamfletin rahoittajina toimivat TA-Asumisoikeus Oy, Asuntosäätiö, Pajala Yhtiöt Oy ja Keskitien säätiö. Pamfletin toinen kirjoittaja on Veera Holappa.