Siirry sisältöön

Asokotien viihtyvyysremontit

Asuntosäätiöllä on omistuksessaan yli 16 500 asumisoikeusasuntoa, joista suurin osa on tullut siihen ikään, että asunnot kaipaava korjaustoimia. Toteutamme vuosien 2020–2030 aikana mittavat remontit, joita kutsumme viihtyvyysremonteiksi.

Viihtyvyysremontit lisäävät asumismukavuutta

Asumisoikeusasuntojen tuotanto on ollut kiivainta 1990-luvulla, mistä syystä suurin osa asokodeista on peruskorjauksen tarpeessa. Tavoitteenamme on, että kaikki 1990-luvulla rakennetut asokodit on korjattu 2030-luvun alkuun mennessä. Viihtyvyysremontin myötä asuntojen kunto on lähes uutta vastaava.

Huoneistokohtainen viihtyvyysremontti sisältää mm. seuraavat työvaiheet:

  • Keittiökalusteiden sekä -koneiden uusiminen.
  • Märkätilojen (pesuhuone, erillinen wc ja sauna) remontoiminen. Pesutilaan asennetaan sähkötoiminen lattialämmitys.
  • Lattioihin asennetaan laminaatit.
  • Vaatekaappien uusiminen makuuhuoneissa, eteisessä sekä vaatehuoneessa.
  • Väliovien vaihtaminen karmeineen
  • Pistorasioiden ja valokatkaisimien kansien uusiminen
  • Keittiöiden seinien ja katon maalaus. Muiden kuivien tilojen seinät ja katto jäävät ennalleen.

Edellä mainittujen lisäksi tehdään kohdekohtaisia korjauksia, kuten vesikatto-, julkisivu- ja piha-alueen korjauksia.

Tiedotamme viihtyvyysremontista kohteen asukkaille vähintään puoli vuotta ennen remontin alkua. Järjestämme myös kaikissa remonttikohteissa asukastilaisuuden ennen töiden alkua. Asukkailla on oikeus asua kodeissaan koko remontin ajan. Remontti aiheuttaa kuitenkin merkittävää asumishaittaa, sillä esimerkiksi kylpyhuone ja keittiö ovat osan aikaa poissa käytöstä.

Miltä muutos näyttää?

Usein kysyttyä viihtyvyysremonteista

Miksi viihtyvyysremontteja tehdään?

Asuntosäätiöllä on omistuksessaan yli 16 500 asumisoikeusasuntoa, joista suurin osa on tullut siihen ikään, että sekä kiinteistöt että asunnot kaipaavat korjaustoimia. Vastuullisena kiinteistönomistajana haluamme huolehtia, että asukkaidemme kodeissa on viihtyisää asua ja että kiinteistömme pysyvät hyvässä kunnossa.

Milloin asunnossani on viihtyvyysremontti?

Korjaamme asokoteja pääasiassa ikäjärjestyksessä, jolloin vanhimpia asokoteja kunnostetaan ensimmäisten joukossa. Poikkeuksena ovat huonokuntoisiksi arvioidut kiinteistöt, joiden remonttia on kiinteistön kunnon vuoksi kiirehdittävä niiden iästä riippumatta. Asiantuntijamme tekevät arviot kiinteistöjen kunnosta. 

Asukkaille tiedotamme suunnitellusta viihtyvyysremontista vähintään kuusi kuukautta ennen töiden alkamista. 

Missä vaiheessa saan tietää oman asuntoni remonttiaikataulun?

Ennen remonttia järjestettävässä asukastilaisuudessa kerrotaan remontin huoneistokohtainen aikataulu. Mikäli aikatauluun tulee muutoksia, urakoitsija tiedottaa niistä asukkaita välittömästi ja hyvissä ajoin ennen oman asunnon remontointia.

Kuinka kauan viihtyvyysremontti kestää?

Asuntokohtainen remontti kestää noin kolme viikkoa (15 arkipäivää). Remontin kokonaiskesto riippuu kiinteistön koosta. Yleensä remontin kokonaiskesto vaihtelee noin 4–12 kuukauden välillä, mutta isoissa kiinteistöissä remontti voi kestää pidempäänkin.

Voivatko asukkaat asua kodeissaan koko remontin ajan?

Asukkailla on oikeus asua kodeissaan koko remontin ajan. Remontti aiheuttaa kuitenkin merkittävää asumishaittaa, sillä esimerkiksi keittiö ja kylpyhuone ovat poissa käytöstä osan aikaa. Remontista aiheutuu myös melua ja vesikatkoja muiden asuntojen remontoinnin aikana. Suosittelemme, että asukkaat hankkivat sijaisasunnon oman asunnon remontin ajaksi.

Miten asukkaiden kannattaa valmistautua remonttiin?

Asukkaat saavat käyttöönsä muuttolaatikoita ja suojausmuovia 1–2 viikkoa ennen oman asunnon remontin alkamista. Asukkaan vastuulla on pakata irtotavarat laatikoihin ennen remontin alkamista. Tuomme huoneistoremonttien ajaksi piha-alueelle sekajätelavan, johon asukkaat voivat jättää ylimääräisiä tai rikkinäisiä tavaroita (ei kuitenkaan ongelmajätettä).

Jääkaappia ja mahdollista erillistä pakastinta ei tarvitse tyhjentää, sillä ne ovat käytettävissäsi koko remontin ajan.

Saavatko asukkaat hyvitystä remontin ajalta?

Hyvitämme asukkaille yhden kuukauden vastikkeen oman asunnon osalta, mikäli remontti toteutetaan täysimääräisenä. Tarkka hyvityksen arvo määritetään ennen remonttia tehtävillä asuntokierroksilla. Hyvityksen saa oman asunnon remonttikuukauden kohdalla.

Miten viihtyvyysremontti vaikuttaa vastikkeisiin?

Pääsääntöisesti vastike nousee viihtyvyysremontin myötä hieman, mutta ei merkittävästi. Kohdekohtainen vaikutus perusvastikkeeseen kerrotaan asukasinfossa ennen remontin alkua. Viimeaikaisissa viihtyvyysremonteissa vaikutus vastikkeeseen on vaihdellut 50 snt/m2:n molemmin puolin. Keskikokoisen, noin 80 m2 asunnon osalta tämä vastaa noin 50 euron nousua kuukaudessa. 

Viihtyvyysremonttien kustannukset jakautuvat kaikkien Asuntosäätiön asokotien kesken. Asumisoikeusasunnoissa olevan tasausjärjestelmän avulla viihtyvyysremontti ei aiheuta yhtäkkisiä muutoksia yhden kohteen vastikkeisiin, kun kustannukset tasataan kaikkien asokotien kesken.

Viihtyvyysremontin jälkeen kohteen laatutaso nousee ja käyttöarvo kasvaa. Viihtyvyysremontissa kaikki asunnot remontoidaan samantasoisiksi, jolloin vastikkeet ovat remontin jälkeen oikeudenmukaisemmat. 

Voivatko asukkaat vaikuttaa remontissa tehtäviin ratkaisuihin?

Asukkaiden on mahdollista vaikuttaa remontin lopputulokseen valitsemalla mieluisimmat materiaalit ennalta määritellyistä vaihtoehdoista. Valittavana on viisi eri keittiökokonaisuutta, kolme eri laminaattisävyä sekä kolme eri märkätilojen lattialaattavaihtoehtoa. Kaikki vaihtoehdot ovat varsin neutraaleja, jotta materiaalit miellyttäisivät mahdollisimman hyvin kaikkia nykyisiä ja tulevia asukkaitamme.

Huomioidaanko asukkaiden aiemmin itse tekemät remontit ja muutostyöt?

Käymme ennen remontin alkua kaikki asunnot läpi, jolloin määrittelemme, onko asunnossa hiljattain tehtyjä remontteja tai uusia kodinkoneita, joita ei ole tarpeen uusia viihtyvyysremontissa. Suosittelemme asukasta osallistumaan asuntokatselmukseen mahdollisuuksien mukaan. Pyrimme uusimaan kolme vuotta vanhemmat kalusteet ja materiaalit, mutta esimerkiksi hyväkuntoinen parketti on mahdollista säilyttää. Asukkaalla on myös oikeus halutessaan säilyttää Stailerina tehdyt muutostyöt.  

Voinko asentaa ilmalämpöpumpun viihtyvyysremontin yhteydessä?

Ilmalämpöpumppua ei valitettavasti voi asentaa viihtyvyysremontin yhteydessä. Viihtyvyysremontin pääurakoitsija vastaa remontista, jolloin toinen urakoitsija ei voi tehdä asunnossa töitä remontin aikana.

Miksi kaikkien seinien maalaus ei kuulu viihtyvyysremonttiin?

Viihtyvyysremontissa maalataan ainoastaan keittiön seinät. Kaikkien seinien maalaaminen ei kuulu remonttiin, sillä se vaatisi käytännössä asuntojen tyhjentämistä kokonaan. Tällöin asukkaan ei olisi mahdollista asua asunnossa tai säilyttää siellä tavaroitaan. Tarjoamme asukkaille maalauspaketteja, joilla asunnon voi maalata itse valitsemanaan ajankohtana.  

Asukas voi sopia seinien maalauksesta urakoitsijan kanssa. Sopimus on tällöin asukkaan ja urakoitsijan välinen ja urakoitsija laskuttaa töistä suoraana asukasta. Töistä pitää aina tehdä muutostyöilmoitus Asuntosäätiölle ennen töihin ryhtymistä.

Saanko säilyttää laittamani istutukset ja itse rakentamani terassin?

Pihojen terassit ja aidat ovat luvanvaraisia muutostöitä, joille tulee olla haettu lupa ennakkoon. Kiinteistöstä riippuen, myös asuntopihoilla voidaan joutua tekemään suuriakin kaivutöitä, jolloin terasseja on pakko purkaa. Urakoitsijan edustaja tulee aina asuntokohtaisesti käymään asukkaan oman piha-alueen tarkemmin läpi yhdessä huoneiston asukkaiden kanssa ennen töiden aloitusta. Tällöin keskustellaan muun muassa terassin säilyttämisestä tai sen mahdollisesta takaisin siirtämisestä remontin jälkeen.

Istutuksille pyrimme järjestämään väliaikaisen siirtopaikan, jotta istutukset säilyvät ja ne voi remontin jälkeen istuttaa itse takaisin.

Kaadetaanko pihalla olevat puut?

Pihatöiden yhteydessä joudutaan yleensä kaatamaan osa puista. Noin 30 vuodessa pihan puut ja pensaat ovat kasvaneet merkittävästi, joten puiden hyvinvoinnin ja pidemmän päälle myös asumisturvallisuuden vuoksi puita on usein harvennettava. Puiden harventaminen tehdään asiantuntijan esityksen perusteella.

Miksi viihtyvyysremonttia ei tehdä asunnossani, vaikka tiedotettiin, että sen toteutusta suunniteltiin?

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää lainan kuhunkin viihtyvyysremonttiin kohdekohtaisesti. Ennen remontin käynnistämistä tarvitaan ARAn hyväksyntä hankkeelle. Mikäli ARA ei myönnä hankkeelle lainaa, emme valitettavasti voi toteuttaa remonttia. 

Vastikematikan lyhyt oppimäärä

Suomalaisissa kotitalouksissa eniten rahaa kuluu asumiseen. Siksi monia kiinnostaa, miten oman asumisen kulut kehittyvät, miten kunnostustyöt ja remontit rahoitetaan ja miten kustannukset näkyvät asuntojen vastikkeissa.

Viihtyvyysremontissa uudistuvat myös yhteiset alueet

Piha-alueella ja yhteisillä tiloilla on merkittävä vaikutus kiinteistön yleisilmeeseen, minkä vuoksi myös ne kokevat remontin yhteydessä usein muodonmuutoksen.

Minun remonttitarinani – Näin sujui kolme viikkoa evakossa lasten kanssa

Viihtyvyysremontissa koti saa raikkaan ilmeen, mutta kolmen viikon remonttiaika ei ole herkkua. Eeva Asiakainen lähti evakkoon. Miten meni?