Siirry sisältöön

Kesän menovinkit – 15 mukavaa paikkaa, jonne kannattaa piipahtaa

11.07.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten
Kesäreissulle maalle, merelle, metsään vai kaupunkiin? Luontopolulle vai museoon? Poimimme menovinkkejä ympäri maata. Näitä suosittelemme!

1. Höyrylaiva S/S Ukkopekka, Turku

Saaristomeren viimeinen aito matkustajahöyrylaiva vie päiväretkelle Aurajoelta kauniin Ruissalon halki Naantaliin ja takaisin. Yhdensuuntainen matka kestää pari tuntia. Iltaisin Ukkopekka tekee illallisristeilyjä.

Linnankatu 40, 20100 Turku

2. Tankarin majakka, Kokkola

Majakka valmistui vuonna 1889 ja toimii yhä. Saarelle pääsee piipahtamaan kesäkeskiviikkoisin. Miten majakkamestarit ja -vartijat ennen asustivat? Kurkista koteihin ja käy myös hylkeenpyyntimuseossa. M/S Jenny vie Tankariin Meripuistosta 7.6.–24.9.2023.

Meripuisto: Meritie 7, 67200 Kokkola

3. Merikeskus Vellamo, Kotka

Merikeskus Vellamo eli Suomen merimuseo kertoo kiehtovia tarinoita elämästä laivoilla ja maailman merillä. Vellamo on kiva kohde kaikenikäisille. Pikkuväelle on tarjolla omaa ohjelmaa. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Tornatorintie 99, 48100 Kotka

4. Bättre Folk, Hailuoto

Bättre Folk -tapahtuma yhdistää uuden musiikin ja kirjallisuuden ystävät Perämeren avarissa kansallismaisemissa. Eipä unohdeta maistaa lähiruokaa, luomuviinejä ja pienpanimo-oluita. Hailuotoon matkustetaan lautalla Oulunsalosta 14.–15.7.2023.

Marjaniemi, 90480 Hailuoto

5. Haltialan korpipolku

Korpipolku vie luonnontilaan ennallistettuun metsään, joka sijaitsee bussimatkan päässä Helsingin keskustasta. Noin 1,2 kilometrin mittaiselle polulle kuljetaan suojellun, huiman kauniin aarnimetsän halki. Polku on helppokulkuinen, mutta se ei sovellu lastenvaunuille.

Kuninkaantammentie, 00430 Helsinki

6. Hossan kansallispuisto

Tiedätkö, mikä on Julma-Ölkky? Käy katsomassa jylhää kanjonijärveä Hossan kansallispuistossa Kainuussa. Hossassa näet myös kivikauden maalauksia. Osalla luontopoluista voi liikkua lastenrattailla ja pyörätuolilla.

Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi

7. Tuukkalan Kesäpuoti

Pullaati pullaa! Tunnelmallinen puoti, kahvila ja kirpputori toimivat entisessä kyläkoulussa. Toimintaa pyörittää eloisa kyläyhdistys. Jos olet liikkeellä Suonteejärvellä, poikkea vaikka veneellä Kappelilahden rantaan ja täytä kauppakassi lähituottajien antimilla.

Joutsantie 1212, 52610 Tuukkala

8. Kierikkikeskus

Kierikkikeskus Iijoen varrella näyttää, kuinka Suomessa kivikaudella elettiin. Kivikauden kylä on rakennettu läheisillä Kierinkinkankaan kaivauksilla tehtyjen arkeologisten löytöjen pohjalta. Kävijät voivat osallistua kaivauksiin asiantuntijoiden opastuksella.

Pahkalantie 447 A, 91200 Oulu

9. Strömforsin ruukki

Loviisan kupeessa sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista. Vuonna 1695 perustettu kylä on kaunis ja eloisa käsityöläiskeskus. Ympäröivä luonto kutsuu melomaan, pyöräilemään tai patikoimaan.

Ruukintie 11, 07970 Ruotsinpyhtää

10. Verlan tehdaskylä

Tehdaskylä Kouvolan lähellä on Unescon maailmaperintökohde. Se avaa ikkunan puunjalostusteollisuuden varhaisvuosiin. Tutustu vanhoihin koneisiin ja työmenetelmiin sekä elämään tehdaskylässä.

Verlantie 295, 47850 Verla

11. Apteekkimuseo

Miltä 1800-luvun apteekissa näytti, miten lääkkeitä valmistettiin ja kuinka säätyläisperheessä elettiin? Museo toimii Qwenselin talossa, joka on Turun vanhin puutalo. Pihapiirin kahvila tarjoilee entisajan herkkuja, tuoreita tottakai.

Läntinen Rantakatu 13, 20100 Turku

12. Tuusulan Rantatie

Rantatien taiteilijayhteisössä asuivat muun muassa Juhani Aho, Pekka Halonen ja Jean Sibelius, joiden talot ovat avoinna yleisölle. Aikamatka jatkuu Lottamuseossa. Pistäydy myös Aleksis Kiven kuolinmökissä. Se on koskettava kokemus kultakauden taiteilijoiden komeiden asumusten rinnalla.

Tuusulan Rantatie, 04310 Tuusula

13. Suomenlinnan lelumuseo

Kapteeni Vasiljevin huvilassa hurmaavat nallet, nuket, avaruuslelut, peltiautot ja monet muut lasten aarteet. Vanhimmat leikkikalut ovat melkein 200-vuotiaita. Maistele herkkuja suloisessa kahvi- ja teehuone Café Samovarbarissa.

Suomenlinna C 66, 00190 Helsinki

14. Vakoilumuseo

Jännitystä ja kutkutusta Finlaysonin alueella Tampereella. Täällä voit opetella vaikkapa valheenpaljastuksen jaloa taitoa. Jännää tekemistä niin pikkusalapoliiseille kuin aikuisille James Bond -faneillekin.

Satakunnankatu 18, 33210 Tampere

15. Kesäteatterit aikuisille ja lapsille

Mikä yhdistää Risto Räppääjää ja Pakastaja-Elviä, Dannya, Niskavuoren naisia, Irwiniä, Hyacinth Bucketia, Jaakko Teppoa ja Viulunsoittajaa katolla? He kaikki ovat kesäteatteriesitysten päähenkilöitä. Viltti ja sadeviitta mukaan, onhan Suomessa kesä!

Katso tiedot: kesateatterit.fi