Siirry sisältöön

Kotini on kohtuuhintainen ja juuri sopiva

02.02.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Elina Jäntti Kuvat Kristiina Kontoniemi
Jyväskyläläinen Kati Räsänen, 32, nauttii saunomisesta jopa viisi kertaa viikossa ja haluaa asua tarpeeksi kaukana työpaikasta ja lähellä siskoaan. Siskontyttärelle hän on kissatäti, jonka luona on kiva käydä syömässä ja leikkimässä.

”Jos minulla ei olisi kissoja, asuisin varmaan pienemmissä neliöissä. 8-vuotias kollikissa Aksu ja 5-vuotias naaraskissa Miisa vievät tilaa: niillä pitää olla kiipeilypuu, vessat eli hiekkalaatikot ja mahdollisuus leikkiä ja juosta ympäriinsä.

Tämä koti on meille juuri sopivan kokoinen. Hiekkalaatikot mahtuvat kylpyhuoneeseen ja XXL-kokoinen kiipeilypuu olohuoneen ikkunan luo. Kissat tykkäävät katsella ulos isosta ikkunasta. Niille on tärkeää olla paraatipaikalla ja omistajan kanssa samassa tilassa. Se toteutuu tässä kodissa hyvin.

Pidän myös maan tasalla olevasta parvekkeestani. Voin päästää kissat ulkoilemaan hihnassa parvekkeelta pihalle. Jos ne pääsisivät karkaamaan ikkunasta, ne eivät putoaisi korkealta.

Kesällä istuskelen parvekkeella töiden jälkeen. Nautin lämmöstä ja seurailen kissojen touhuja.

Tykkään siitä, että asunnon saa laittaa mieleisekseen. Se tekee kodista kodin.

Saunaan usein, mutta energiapihisti

Tärkeimpiä paikkoja kodissani on sauna. Ilman sitä en voi elää. Saunon ainakin pari kolme kertaa, joskus jopa viisi kertaa viikossa.

Tapa on peräisin lapsuudenperheestäni, jossa saunottiin melkein joka päivä. Varsinkin talvella se oli osa normaaleja päivärutiineja.

Ensimmäinen talvi asunnossa oli saunomisen kannalta huono, koska sähkön hinta oli korkealla. En juuri saunonut. Elämä tuntui jotenkin vajaalta. Kun sähkön hinta keväällä laski, pystyin käymään saunassa enemmän, mikä oli kauhean mukavaa.

Saunominen on tunnelmallinen hetki. Käytän usein löylytuoksuja ja joskus sytytän tuikkukynttilän. Ripustin hiljattain kylpyhuoneen kattoon itse tekemäni makramee-amppelin, johon voi laittaa tuikkukynttilän. Ajatukseni on, että voisin saunoa kokonaan tuikun valossa.

Kissankarvoja ja kasvonaamiota


Aksu tulee usein saunan oven taakse kyttäämään ja hyppää lauteille heti kun olen lopettanut. Päivisin sauna on kissojen paikka. Ne makaavat ylälauteella ketarat ojollaan. Olen joutunut laittamaan lauteille alustan, jotta sauna ei olisi niin karvainen.

Myös lähellä asuva siskoni Maiju Räsänen käy kanssani löylyttelemässä. Laitamme hauskat kasvonaamiot ja hyvät hoitoaineet päähän pidemmäksi aikaa ja nautiskelemme.

Pyrin pitämään energiankulutukseni pienenä. Yleensä sammutan kiukaan melko pian, kun sauna on kuuma ja saunon jälkilämmöllä.

Siskolta tuli idea asoasumiseen

Siskokset lähekkäin.
Siskokset Kati ja Maiju.


Sijainti Jyväskylän Kekkolassa on loistava. Se on  lähellä palveluita mutta tarpeeksi kaukana työpaikasta Savelan kaupunginosassa, jotta pyöräilymatkaa kertyy riittävästi. Marketeille, kirjastoon, bussipysäkille ja lenkkeilyreiteille Jyväsjärven rantaraitille pääsee nopeasti.

Parasta on kuitenkin se, että siskoni asuu samalla kadulla. Kotiemme välillä on vain yksi kerrostalo.

Idea muuttaa lähekkäin lähti vähän vitsinä. Etsin sopivaa kotia keväällä 2022. Sisko oli muuttanut miehensä ja lapsensa kanssa Asuntosäätiön asuntoon edellisenä syksynä.

Kun samasta rapusta vapautui asunto, naureskelimme yhdessä, että olisipa hauskaa olla melkein naapureita.

Kiinnostuin asumisoikeusasumisesta. Hain järjestysnumeroa asuntohakemukseen ja täytin hakemuksen. Ei mennyt kauaa, kun minulle tarjottiin tätä vajaan 50 neliön kaksiota.

Autamme puolin ja toisin

On todella ihanaa, kun sisko asuu lähes naapurissa. Viestittelemme päivittäin ja näemme toisiamme viikoittain.

Apua on saatavilla helposti puolin ja toisin. Välillä kolmivuotias siskontyttäreni tulee luokseni hoitoon pariksi tunniksi tai pidemmäksikin aikaa. Sisko käy ruokkimassa kissojani, jos minulla menee töissä myöhään. Hän kastelee kukkiani, jos olen reissussa.

Sisko miehineen auttoi muutossa. Yhdessä laitoimme parvekkeeni kuntoon. Lähes kaksimetrinen siskon mies yltää vaihtamaan kattolamput. Lainaan välillä omaa autoani veljellemme, ja silloin sisko käyttää minua autollaan kaupassa.

Laittelemme viestiä nopeallakin aikataululla, jos on jotain pienempää hommaa tai avuntarvetta. Usein toinen vastaa: pikku hetki, tulen.

Monesti vain hengailemme yhdessä. Maiju tulee tänne selaamaan puhelintaan ja viettämään lapsetonta aikaa. Tai kun tekisi mieli pizzaa, Maijukin tulee syömään luokseni.

Kati pyöräilee töihin.
Kati Räsänen haluaa, että töihin on riittävän pitkä pyöräilymatka.

Riemua kissatädin luona

’Mennään kissatädin luokse’, siskontytär sanoo, kun hän tulee luokseni hoitoon.

Usein hän kiljuu riemusta nähdessään minut. Myös siskostani on ihanaa, kun tytär saa olla niin paljon tädin kanssa tekemissä.

Tytön kanssa katsomme Pikku Kakkosta ja syömme. ’Täti syöttää minua, mulla on kova nääkä, täti antaa banaanin’, hän sanoo. Kesäaikaan viipotamme kaikki pihan leikkipaikat läpi.

Tyttö on vauhtiviikari, joka tarvitsee äksöniä. Kun hiljattain sisko ja hänen puolisonsa sairastivat yhtä aikaa, sisko laittoi viestiä. Pian olin jo tytön kanssa ulkona leikkimässä. On kätevää, että pääsen nopeasti avuksi.

Vastikkeen hinta on pysynyt kohtuullisena

Asumisoikeusasumisen ansiosta kuukausittaiset asumiskuluni ovat tippuneet reilusti. Asuin aiemmin vuokralla eri vuokranantajilla. Vaikka asumisoikeusmaksu täytyy tietysti maksaa, kuukausittainen käyttövastike on parisataa euroa vähemmän kuin vuokra-asunnoissa.

Olen voinut maksaa asumisoikeusmaksua pois, keskittää rahankäyttöä muihin asioihin ja säästää matkustamiseen.

Vaikka vastikkeet nousivat, asuminen on pysynyt kohtuuhintaisena. Ymmärrän, miksi vastikkeita nostettiin. Kulurakennetta on avattu asukkaille selkeästi.

Asumisoikeusasuminen on hyvin vakaa asumisen muoto. Yksityiset vuokrakämpät voivat eri syistä lähteä alta. Asuntosäätiön asunnoissa asukkaiden vaihtuvuus on pienempää.

Tarkoitukseni on asua tässä kodissa pidempään.

Yhteisöllisesti ja omassa rauhassa

Asuminen tuntuu yhteisöllisemmältä kuin aiemmissa paikoissa. En muista, että olisin ennen jutellut naapureiden kanssa, mutta nyt on tullut vaihdeltua kuulumisia. On myös kiva, että asukkaat voivat hakea asukastoimikuntaan, jossa järjestetään yhteisöllistä toimintaa. Olen myös huomannut, että alueen lapset leikkivät keskenään.

Täällä saa silti olla omissa oloissaan. Paikka on tosi rauhallinen asua. Joskus kuulen, kun joku käyttää rapussa ulko-ovea, mutta se ei haittaa.

Asuntosäätiö huolehtii, että asukkaat pysyvät ajan tasalla asumiseen liittyvistä tiedoista.

Kotikulma-asiointipalvelu on hyvä, koska siellä voi lukea asukastiedotteita ja nähdä muun muassa asuintalon talousraportteja ja asukaskokouksen muistion.

Asuntoa saa laittaa oman maun mukaan

Kati esittelee makuuhuonettaan.
Kati Räsänen on erityisen tyytyväinen söpöön makuuhuoneensa. Seuraavaksi hän aikoo hankkia hyvä kaiuttimet ja sisustustaulun olohuoneeseen.


Asumisoikeusasunnot tuntuvat olevan hieman paremmassa kunnossa kuin vuokra-asunnot. Tämä koti oli jo muuttaessa hyvässä kunnossa. Tasoa oli nostettu. Kylpyhuoneeseen oli tehty pintaremonttia.

Tykkään siitä, että asunnon saa laittaa mieleisekseen. Se tekee kodista kodin.

Olen tehnyt täällä pientä ehostusta. Tapetoin makuuhuoneen ja olohuoneen seinät yhdessä vanhempieni kanssa. Parvekkeelle asennutin lasituksen. Se oli kiva, että Asuntosäätiö laittoi ja maksoi makuuhuoneeseen laminaattilattian.

Pidän kotona erityisesti makuuhuoneestani, jonka sisustuksessa on käytetty vaaleaa ja vaaleanpunaista. Se on niin söpö. Olohuoneen seinälle olisin halunnut isoja ruusuja tai pioneita, mutta sellaiset tapetit menivät yli budjetin. Valitsin hieman edullisemman vaaleansävyisen viidakkoteemaisen tapetin.

Kissoille pitäisi vielä rakennella seinälle kiipeilytasanne, jossa he voisivat kipsutella.

Kotini on myös nörttiluolani

Vaikka asun yksin, kyläilijöistä ei ole pulaa. Siskon lisäksi myös poikaystäväni ja veljeni ovat täällä usein. Työkavereita käy joskus illanvietossa.

Veljeni kanssa käymme kaupassa kerran viikossa. Toisinaan pelaamme yhdessä. Lattialle levitettävien lautapelien rakentaminen vaatii paljon tilaa, jota minun kotonani on enemmän kuin veljelläni.

Yksi ikimuistoinen hetki oli, kun kokeilimme, kuinka kauan vie pelata läpi Carcassonne-lautapeli kaikilla lisäosilla. Veljeltäni oli aiemmin kulunut pelaamiseen vuorokausi. Yhdessä meillä kesti neljä tuntia.

Kati pelaa tietokonepeliä.
Tietokonepelit ja lautapelit kuuluvat Katin ja hänen veljensä yhteisiin lempiharrastuksiin.


Pelaamme yhdessä myös tietokone- ja konsolipelejä. Kytkemme peliohjaimet television näyttöön ja viritämme kodistani oikean nörttiluolan.

Pelaan melko paljon tietokonepelejä myös itsekseni, mikä ei ehkä ole naisille tavallinen harrastus. Suosikkini on anime-henkinen tietokonepeli Genshin Impact.

Olen ostanut ison tietokoneen näytön ja laittanut rahaa peliläppäriin ja hyviin kuulokkeisiin. Voin pelata ja jutella veljeni kanssa myös etäyhteydellä.

Viihdyn hyvin tässä kodissa. Vaikka ei voi tietää, miten elämä heittelee, tarkoitukseni on asua tässä pidempään.

Siskon kanssa olemmekin vitsailleet, että olisipa hyvä, jos saisimme vielä veljemmekin naapuriin asumaan.”

Graafi, joka kuvaa Katin elämän tärkeitä etäisyyksiä ja asunnon mittareita.
Katin elämän tärkeitä etäisyyksiä ja asunnon mittareita. Näitä asioita hän arvostaa.