Siirry sisältöön
Keltaisia kukkia.

Kukkaloistoa kotikonstein

13.05.2024 Kotimaisema Kuvat Unsplash
Kevät rientää vauhdilla eteenpäin, mikä tuo mukanaan ilouutisen puutarhureille: vihdoin päästään somistamaan pihaa kesäkukilla! Kukkien siementen kylväminen käy kätevästi oman taloyhtiön pihalla ja luo viihtyisyyttä koko naapurustolle

Hyviä uutisia: monien lajien kasvattaminen siemenestä on melko helppoa. Vasta-alkajan on kuitenkin hyvä lähteä liikkeelle helpoista lajeista, kuten samettikukka, punakosmos, krassi ja auringonkukka. Useimpia kesäkukkia voi istuttaa suoraan puutarhaan tai kukkapenkkiin keväällä ja kesällä, tyypillisesti huhti-kesäkuussa. Jos pihapiirin puutarhurit kaipaavat erityisen helppoja lajeja, kannattaa valita kesäkukkia, jotka eivät nuupahda, vaikka kasteluvuoro venähtäisi. Tällaisia ovat mm. karibianenkelinkukka, riippapelargoni ja timanttikukka. Kukkapenkissä voi myös kasvattaa rinnakkain kukkia ja vihanneksia, jotka muodostavat herkullisen kokonaisuuden.

Kasvata siemenestä suoraan kukkapenkkiin

Tällä vinkkilistalla kukkakarkelot saadaan käyntiin käden käänteessä. Nyt voi unohtaa esikasvatuksen ja ryhtyä tuumasta toimeen:

  1. Kaikki alkaa siemenpussin ohjeisiin tutustumisella. Kyljestä löytyy optimaalinen kylvöaika sekä -syvyys ja muut vinkit istutukseen. 
  2. Seuraavaksi hankitaan kylvö- tai taimimultaa. Kylvöastian pohjaan kannattaa tehdä reikiä, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois. Liian märkä multa mädännyttää siemenet. 
  3. Jos kylvösyvyydestä ei ole mainintaa ja olet epävarma oikeaoppisesta istutuksesta, siemenen voi peittää multakerroksella, joka on noin kaksi kertaa siemenen paksuinen. 
  4. Sitten on aika täyttää kylvöastia mullalla, kylvää siemenet ja sumuttaa multa kosteaksi. Kylvöksen voi vielä lopuksi peittää rei’itetyllä talouskelmulla. 
  5. Tadaa – ja nyt vain odottelemaan kukkaloistoa! 

Puutarha palvelee myös kesäpörriäisiä

Ötökkäystävällinen puutarha tekee hyvää luonnolle. Maailma ilman pölyttäjiä olisi kovin väritön, sillä kukat katoaisivat hyvin nopeasti ilman ahkeraa hyönteispölytystä. Monet kukat houkuttelevat hyönteisiä tuoksullaan, väreillään ja medellään. Pikkukavereita ei siis kannata turhaan säikähtää kukkapenkissä, sillä niillä on oma roolinsa ekosysteemissä. Puutarhan puolesta taistelevat mm. leppäkertut, kastemadot, mehiläiset, ja perhoset. Tämän joukkion voi ottaa avosylin vastaan ihastelemaan kukkien väriloistoa!