Siirry sisältöön

Kukkia pihaan ja parvekkeelle – Mitä ja millä tyylillä?

07.06.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Marja Ollakka Kuvat Timo Taulavuori
Tämän kesän suosittuun puutarhatyyliin kuuluvat värikkäät ja runsaat istutukset. Rehevä tyyli sopii pihaan ja parvekkeelle, ja se palvelee myös pölyttäjiä.
  1. Valitse eri värisiä ja korkuisia kasveja. Istuta kasvit parvekelaatikkoon tai muuhun isoon astiaan. Istuta yksi ylöspäin kasvava kasvi. Lisää samaan astiaan tasaisen pesämäisesti kasvavia ja riippuvia kasveja. Asetelmasta on iloa myös pörriäisille, jos parveke on avoin. 
  2. Rehevyys jatkuu läpi kesän, kun kastelet ja lannoitat huolellisesti. Kasteluun saa apua vaikkapa kosteutta ylläpitävistä kastelukiteistä, multaan upotettavasta muovipullosta tai aurinkosähköllä toimivasta älyjärjestelmästä.
  3. Kukkivat, moniväriset ja tuoksuvat kasvit hellivät ihmisen aisteja, samoin hyönteisten. Parhaita pörriäisille ovat kasvit, joiden kukat ovat yksinkertaisia. Hyönteiset eivät pääse kerrottujen ja tiiviisti kasvavien terälehtien sisään hakemaan mettä. 
  4. Saat avoimelle parvekkeelle päivä- ja yölentäjiä, jos kukissa on useita eri värejä.  Vaaleat, keltaiset ja oranssit värit houkuttelevat pörriäisiä myös hämärässä. 
  5. Tuoksut vetävät puoleensa pölyttäjiä erityisesti aamuisin ja iltaisin, jolloin kukat tuoksuvat voimakkaimmin. 

    Vinkit antoi Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. 

Mikä kukka kestää paahdetta ja mikä sopii varjoon?  

Valoisa parveke: Pelargoniat, petuniat, lobeliat, värinokkoset ja koristebataatti sekä laventelit ja oliivi- ja sitruunapuut. 

Varjoisa parveke: Viherkasvit, erilaiset heinät, värinokkoset ja huonekasvit. Kukkivista kasveista orvokit ja begonia, joka on taas muotia. Tarjolla nyt uusia värejä, kuten voimakasta oranssia. 

Aurinkoinen ja kuuma parveke: Kaktukset, mehikasvit ja aloe verat eivät vaadi paljon kastelua tai lannoitusta kuumassakaan paikassa.