Siirry sisältöön
Kolme villakoiraa.

Mikä on lempipaikkasi kotona? Villakoira Rellu paljastaa

30.03.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Heidi Strengell
Tapasimme vantaalaisen Rellun, 11, joka johtaa kolmen villakoiran laumaa. Tassutrion nestori kertoo lempipaikoistaan omin haukahduksin.

”Käymme lenkillä neljästi päivässä, joten osaamme arvostaa hyviä ulkoilumahdollisuuksia. Meillä on täällä Pähkinärinteessä vakioreittimme, joista jokaisen varrella on kiintoisaa nuuhkittavaa. Kesällä otetaan suunnaksi Lammaslammen ympäristö.

Kotona meillä kaikilla on mielipaikkamme: Ruuti, 4, viihtyy sohvan selkämyksellä ja minä sylissä. Porukan pienin, toyvillakoira Hippu, 1,5, hyörii isännän jaloissa. Hippu on pikku keppostelija. Joskus hän rakentaa pehmoleluistamme pedin ja loikoilee sen päällä.

Suo anteeksi, minun on pakko reagoida porraskäytävän ääniin kesken haastattelun. Muutama terävä haukahdus riittää. En minä äreä ole, mutta lauman johtajuus velvoittaa.

Rutiinit ovat osa arkeamme. Iltaisin pesemme hampaat ikäjärjestyksessä. Sitä noudatetaan myös lenkille pukeutuessa. Valitsemme vaatteet sään mukaan: sadetakit, talvikamppeet tai fleecepusakat. Minä saan asun niskaani ensimmäisenä. Seniorilla on etunsa.

Iltalenkin jälkeen vetäydymme yöpuulle – kukin omalle paikallemme, tietenkin. Minä nukun makeimmin sängyn jalkopäässä, Ruutin paikka on ihmistemme välissä. Hippu seikkailee peittojen päällä. Tärkeintä paikan valinnassa ovat omat ihmisemme Tapio ja Jaana Vähäsalo. Heidän lähellään on hyvä olla.”

Villakoiratrio valitsee lenkille vaatteet sään mukaan.

Läheisyyttä lemmikistä

Asuntosäätiön Kotionnellisuus-tutkimuksen mukaan lemmikit ovat tärkeä onnellisuutta tuova asia. Eniten onnellisuuden tunnetta kotona tuovat oma rauha, ympärillä olevat toiset ihmiset ja kolmantena lemmikkien läheisyys. Lemmikkien kanssa nautitaan kotiympäristön lähiluonnosta. Eläimet rytmittävät päivää ja tuovat sisältöä.