Siirry sisältöön

Löytöretki kesään – Poimi tästä yllättävät kahvilat, museot ja tapahtumat

29.06.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Jasmin Ekman Kuvat Tiina Kälkäinen
Kokosimme sinulle menovinkit: tavallista kiinnostavampia museoita, maukkaita kahviloita ja kohteita pikku reissuille. Tee löytöretki Suomen kesään!

Historian yllätyksiä 

Plassi on viehättävä ja vähemmän tunnettu vanhakaupunki Kalajoella. Alueella on mukavia pikku museoita: Kalastusmuseo, Fiian mökki ja Havulan jugendhuvila. Kahvila Siiriä ei kannata unohtaa. Käsityökeskus Taito sekä lasitaiteilijan ateljee jatkavat entisajan käsityöläisten perinteitä.  

Santaholmantie 2, 85100 Kalajoki 

Hämeen vanhin kirkko rakennettiin 1400-luvulla, ja se kehittyi pian pyhiinvaeltajien suosikiksi. Seinä- ja kattomaalaukset lumoavat yhä. Ne ovat tärkeässä osassa Anneli Kannon historiallisessa romaanissa Rottien pyhimys, joka on pakko ahmia viimeistään vierailun jälkeen. Hauska fakta: Unkarilainen taiteilija László Moholy-Nagy vaikuttui 1930-luvulla kirkosta niin paljon, että antoi tyttärelleen nimeksi Hattula. 

Vanhankirkontie 41, 13720 Parola 

Mekaanisia soittopelejä, soittorasioita ja automaattipianoja esittelevä museo on yksi Suomen erikoisimmista. Kokonaisuus on ilotulitus korville ja kaikkien aistien karnevaali. Soittimet ovat uskomattoman kauniita tai omituisia. Pienimmät soittopelit mahtuvat taskuun, suurin on yli viisi metriä korkea Goljat. 

Pelimanninkatu 8, 78850 Varkaus 

Kansalliskirjailija Johan Ludvig Runebergin ja hänen vaimonsa Fredrikan kodissa on ainutlaatuinen, lämmin ja eläväinen tunnelma. Ehkä siksikin, että huonekasvit ovat peräisin emännän omista pistokkaista. Juhlavin saapumistapa on risteillä paikalle Helsingistä kirjailijan nimikkolaivalla.  

Aleksanterinkatu 3, 06100 Porvoo 

Museo vie 1900-luvun alkuun laivanvarustaja Gabriel Granlundin perheen loistokkaaseen elämään. Kiertele 1800-luvun piharakennuksissa ja kurkista venevajaan, jossa on upea 1920-luvun purjevene. 

Kauppakatu 24, 26100 Rauma 

Vesijärven rannalla sijaitsee museo, jonka uumenista löytyy yli sata historiallista moottoripyörää ja lukuisia meheviä pyörätarinoita. Museo yllättää rock-henkisyydellään ja upealla visuaalisuudellaan. VINKKI: Heinäkuussa museon pihalla järjestetään Headland-musafestari, jossa esiintyy Suomen eturivin artisteja. 

Veistämönkatu 1, 15140 Lahti 

Kulttuuria joka makuun 

Puunveistokilpailu, ITE-taidetta ja karhuun liittyvää kulttuuriperinnettä ja monipuolinen kulttuuriohjelma. Ilomantsissa on myös tuhannen karhun veistospuisto. Festivaali järjestetään 10.–12.8.2023.  

Suomen suurin talkoovoimin järjestetty koko perheen musiikkifestivaali. Tapahtuman kruunaa pääkonsertti, jolloin puisto täyttyy vilttimerestä ja hyvästä musiikista. Myös paljon maksuttomia tapahtumia.  Puistoblues järjestetään 1.7.2023.

Sibeliuksenväylä 45, 04400 Järvenpää 

Pilvilinna on oikea osoite herkuttelijalle, joka innostuu puutarhan kauneudesta ja taiteesta. Nauti värien, maalausten ja hullujen ideoiden runsaudesta. Pihalta pääset poluille, jotka vievät taiteen äärelle metsään, rantaan ja ruusukäytäviin.  

Hiuntie 212, 23500 Uusikaupunki 

Lapset saavat kokea kaupungin entisajan elämää kaikin aistein. Voit hypätä hevoskärryihin tai piipahtaa mummolassa. Museo sijaitsee historiallisen Senaatintorin kupeessa. Vapaa pääsy. 

Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki 

Kahvilatärpit 

Kulttuuritalo Villa Rana sijaitsee kauniilla Seminaarinmäen kampusalueella. Kahvilan terassilta aukeaa Jyväskylän Yliopiston ihana kasvitieteellinen puutarha. 

Seminaarinkatu 13, Jyväskylä 

Pyynikin näkötornin perinteisessä munkkikahvilassa nautit upeista maisemista ja suussa sulavista munkeista. Paikka kuuluu Suomen Top 10 -kahviloihin!  

Näkötornintie 20, Tampere 

Pieni punainen maalaismökki keskellä kaupunkia meren rannalla. Erikoisuutena nuotio, jossa voit itse paistaa makkarasi.  

Merikannontie 8, 00260 Helsinki 

Supersympaattinen kahvila Loviisan puutalokorttelissa. Istahda vehreälle sisäpihalle ja nauti herkuista, jotka tarjoillaan pöytiin kukallisissa posliiniastioissa. Tilaa paikallinen erikoisuus sunkki. Se on suolainen, täytetty munkki. Hauska fakta: Tuhannen tuskan kahvila peri nimensä salakapakalta, joka sijaitsi paikalla kieltolain aikaan.  

Mariankatu 2 C / Poikkikuja, Loviisa