Siirry sisältöön
Asuntosäätiön asumisneuvoja Elina Kolari

Miten voin auttaa huonokuntoista naapuriani?

16.11.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Tarja Kopra Kuvat Pia Ingberg
”Iäkkään naapurini kunto on huonontunut kovasti. Aiemmin pirteästi liikkunutta mummua tapaa enää harvoin. Eräänä päivänä hän nojaili kotioveensa, kun ei ollut jaksanut kääntää avainta lukossa. Olen huolestunut, mutta en halua tungetella. Mitä voin tehdä ja miten auttaa?” Asumisneuvoja Elina Sahikoski vastaa.

”Koskaan ei ole väärin pitää huolta kanssaihmisistä. Me suomalaiset tuppaamme olemaan turhan arkoja puuttumaan tilanteisiin. Pelkäämme, että meitä pidetään tungettelevina.

Meistä jokaiselle voi tulla elämässä eteen aikoja, jolloin oma jaksaminen, toimintakyky ja elämänhallinta ovat koetuksella. Ja jos saamme elää pitkään, tulee joskus se päivä, ettemme enää pärjää yksin.

Jos naapurisi tilanne huolestuttaa ja voit auttaa häntä, on neuvoni yksinkertainen: älä arastele vaan kysy rohkeasti, voisitko olla jotenkin avuksi. Tarjoa vaikka apua kaupassa käyntiin.

Asuntosäätiön asukkaana voit aina olla yhteydessä myös minuun. Sinun ei tarvitse edes kertoa naapurisi nimeä. Annan mielelläni yleispäteviä neuvoja siitä, miten toimia. Siinä tapauksessa, että kerrot nimen, otan häneen yhteyttä ja selvitän tilannetta.

Kunnalliset tukipalvelut voisivat kenties parantaa hänen elämänlaatuaan. Ikäihmisillehän on tarjolla monipuolista tukea, kuten ateria-, turva- ja kauppapalveluita, joista hän ei välttämättä itse tiedä.

Jos tilanne on akuutti – et esimerkiksi ole nähnyt tavallisesti päivittäin liikkuvaa naapuria pihalla tai rapussa moneen päivään – ota yhteyttä minuun tai isännöitsijään.

Tärkeintä on, että teet jotain. Omalla toiminnallasi voit auttaa ja ehkäistä mahdollisen ongelman kasvamista isoksi.

Asumisneuvoja auttaa monissa arjen pulmissa

Aloitin työni Asuntosäätiön historian ensimmäisenä asumisneuvojana toukokuun alussa. Olen koulutukseltani yhteisöpedagogi ja työskennellyt viimeiset viisi vuotta asumisneuvojana.

Kokemuksesta voin kertoa, että asiat yleensä ratkeavat parhain päin, kun yhdessä asukkaan kanssa selvitämme tilannetta ja etsimme ratkaisuja ongelmiin.

Olen asukkaidemme apuna, kun jokin asumisessa mietityttää. Asiat voivat olla pieniä tai isoja, ne voivat liittyä omaan jaksamiseen tai vuokran ja vastikkeen maksukykyyn.

Autan myös tukien ja etuuksien hakemisessa. On tärkeä varmistaa, että asukas saa kaikki tarvitsemansa yhteiskunnan tukipalvelut.

Toivon, että minuun otetaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Häpeää ei kannata tuntea. Joskus vain elämä potkii – työpaikka menee alta tai vaikea sairaus koettelee. Ratkotaan yhdessä asiat kuntoon, ennen kuin kärpäsistä tulee härkäsiä.”

Näin tavoitat asumisneuvojan

  • Asokotien asukkaat tavoittavat asumisneuvojan soittamalla Palvelukeskukseemme  p. 09 4246 9333 tai jättämällä viestin Kotikulman kautta. 
  • Vuokra-asukkaat tavoittavat Palvelukeskuksen kautta, p. 09 4246 9339.

Mikä sinua askarruttaa? Kysy mitä vain asumiseen liittyvää. Me vastaamme. Lähetä kysymys: kotimaisema@asuntosaatio.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.