Siirry sisältöön
Katja Ståhl punaisen talon edustalla.

Katja Ståhl: ”Muutonhimo saa ihmisen heräämään keskellä yötä”

28.11.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Katja Ståhl Kuvat Annukka Pakarinen
Katja Ståhlilla on tuore muutto takana. Nyt hän paljastaa, miten väkevä tunne ajoi häntä uuden kodin etsinnässä.

Syksyisin ihmisillä on tarve aloittaa uusi elämä. Jos se ei meinaa viimeistään syyskuussa lähteä käyntiin, koitetaan uudestaan vuoden alusta. Useimmat tähtäävät urheilulliseen elämään tai harkittuun ruokavalioon. Joku hassu innostuu panostamaan nukkumisen laatuun.

Niin tai näin, jo pelkkä ajatus uudesta meiningistä saa ihmisen virkeämmäksi. Kyllä tämä kuulkaa tästä! Pari kipakkaa potkua persuuksille, ja junaa ei voi enää pysäyttää. Kohta en tunnista enää itseäni peilistä!

Valitettavan monelle käy niin kuin minulle. Tehokas ja kaiken huomioiva elämäntyyli (ravinto, lepo, liikunta, kulttuuri, ystävät, sukulaiset, harmonia, mindfulness) tyrehtyy flunssaan, käsittämättömään kiireeseen tai ihan vain laiskuuteen. Varmaa on vain se, että mikään ei lopulta muutu.

Ennen kuin huomaatkaan, laahustat saman vanhan koiran kanssa samoissa vanhoissa crocseissa puiston reunaa kakkapussi taskussa. Sillä erolla, että tällä kertaa merkitset mielessäsi koiranulkoilutuksen liikunnaksi.

Muutoksen tarve ei kuitenkaan jätä rauhaan. Jos elämän pienet viilaukset eivät onnistu, miten olisi isot. Kyllä! Värjään tukkani! Ei, vaihdan työpaikkaa! Ei, nyt tiedän: muutan! Ja kas, näin on iso pyörä polkaistu käyntiin. Ja se ei ihan helpolla pysähdy.

Muutonhimo on väkevä tunne. Se saa ihmisen nousemaan keskellä yötä ja katsomaan onko nettiin ilmestynyt uusia kohteita.

Muutonhimo saa epäluuloisimmankin vastaamaan tuntemattoman numeron soittoon, sillä sehän voi olla välittäjä.

Muutonhimon valtaama ihminen saattaa jopa laihtua huomaamattaan, sillä jatkuva hereillä olo saa elimistön paahtamaan ylikierroksilla. Parasympaattinen hermosto jääköön hetkeksi huomiotta, sillä onhan nyt mietittävä muuttoalue, vanhan asunnon irtisanominen, vanhojen tavaroiden konmarittaminen, osto-, vuokra- vai asokoti -kysymykset ja niin edelleen.

Miettiminen ei lopu ennen kuin viimeisen muuttokuorman viimeisen auton perävalot ovat kadonneet näkyvistä. Ystävät manaavat, etteivät aio ikinä enää muuttaa sinua ja sinun satoja kirjojasi yhtään mihinkään. Samalla he kenties katselevat ympärilleen ja miettivät: Tämähän on itse asiassa aika jännittävää…

Ja silloin, voi silloin sinä laitat jalat ylös ja mietit: minä tein sen! Tästä alkaa uusi elämä. Kestää se sitten päivän, viikon tai loppuelämän. Tehkää perässä!”

Katja Ståhl on Asuntosäätiön Kotimaisema-lehden kolumnisti.