Siirry sisältöön

Onnistuneet syystalkoot tehdään yhdessä

31.08.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Kesän kääntyessä syksyyn koittaa useissa taloissa perinteisten pihatalkoiden aika. Myös Asuntosäätiön kohteissa talkoohenki elää vahvana, ja talkoita järjestetäänkin syksyisin suurimmassa osassa taloistamme.

Asukastoimikuntien luotsaamilla syystalkoilla on pitkät perinteet Asuntosäätiön kohteissa. Perinteisin ajankohta talkoiden järjestämiselle on syyskuusta lokakuuhun, jolloin pihaa haravoidaan ja siistitään syksyn lehdistä yhteistuumin asukkaiden kanssa.

Yhteisestä pihasta huolehtiminen luo talkoolaisille tunnetta asuinympäristön oma-aloitteisesta huolehtimisesta. ”Talkoiden lopputulos myös hyödyttää kaikkia asukkaita, kun paikat pysyvät siisteinä”, kertoo asiakkuuspäällikkö Pekka Kivistö.

Talkoot nostattavat naapuruston yhteishenkeä

Kesäisin järjestettävien pihajuhlien tavoin syystalkoot ovat näyttäytyneet yhteisöllisyyttä herättelevinä tapahtumina. Talkoissa kaikki kantavat kortensa yhteiseen kekoon, ja talkoiden jälkeen kokoonnutaankin usein yhdessä pihalle syömään ja nauttimaan naapureiden seurasta.

Yhteisöllisyyden korostaminen sekä kaikkien osallistujien huomioiminen ovat keskeisiä tekijöitä talkoiden järjestämisessä.

Kun esimerkiksi lapsetkin toivotetaan aikuisten tavoin tervetulleiksi talkoisiin, saadaan Kivistön mukaan monesti entistäkin useampi aikuinen innostumaan talkoista. Myös huolellinen suunnittelu, ja erityisesti avoin asennoituminen tukevat talkoiden sujuvuutta. ”Iloinen mieli ja hyvä asenne ovat avain onnistuneisiin talkoisiin”, Kivistö toteaa.

S-Business-kortti sujuvoittaa asukastoimikuntien talkoohankintoja

Asukastoimikunnat ovat ottaneet aktiivisesti käyttöönsä Asuntosäätiön tarjoaman S-Business-kortin, jonka avulla asukastoimikuntien on helppoa tehdä esimerkiksi haravoiden ja hanskojen kaltaisia talkoohankintoja. Asukastoimikunnat saavat kortin käyttöönsä nopeasti ja vaivattomasti ottamalla yhteyttä isännöitsijään.

Kortin hyödyt niin asukastoiminkuntien kuin Asuntosäätiönkin näkökulmasta piilevät juuri tarpeellisten tarvikkeiden ostamisen helppoudessa. ”Kortin myötä asukkaiden ei tarvitse laittaa meille kuitteja tai sitoa omia rahojaan hankintoja tehtäessä”, kuvailee Kivistö. S-Business-kortti toimiikin tällä hetkellä asukastoimikuntien ensisijaisena ostamisen välineenä, ja tuo myös tervetullutta nykyaikaisuutta asukastoimikuntien ostoprosesseihin.