Siirry sisältöön
Jenni ja Make keittiössä.

Pihatuttavuudesta syntyi ystävyys – ”Kaikilla pitäisi olla oma Make”

14.02.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Pia Ingberg
Kun keravalaiset naapurukset Jenni ja Make kyläilevät toistensa luona, he vaihtavat kuulumisia ja pohtivat parisuhteita. Pihatuttavuudesta on kasvanut aito ystävyys.

Asuntosäätiön asumisoikeuskodeissa asuvilla Jenni Häkkilällä ja Markus ”Make” Mäensivulla on lyhyt matka kylään toistensa luokse. He asuvat samassa talossa naapurirapuissa. Jenni ja Make kyläilevät toistensa luona viikoittain, joskus tiheämminkin.

Usein jompikumpi laittaa toiselle viestiä: ”Oletko kotona, voinko tulla käymään?”

Jenni ja Make muuttivat Keravan Lintulammenkadulle vuonna 2014. He tunsivat toisensa etäisesti nuoruusvuosilta. Paremmin tutustuttiin kotipihalla 2018 pääsiäisen tienoilla.

Elämäntilanne yhdisti: molemmilla on samanikäisiä lapsia, jotka asuvat vuoroviikoin ja -viikonlopuin vanhempiensa luona. Pian huomattiin, että juttu luistaa muissakin kuin perheasioissa.

”Taisi olla niin, että Make puheliaampana teki aloitteen ja kutsui minut kylään”, Jenni muistelee.

”Juttelemme melkein kaikesta”

Kyläillessä vaihdetaan työviikon kuulumiset – mikä on hiertänyt, mikä ilahduttanut. Jenni on ikäihmisten hoitaja, Make ajaa invataksia.

”Meillä on aika samanlainen ajatusmaailma. Voimme puhua ihan kaikesta, seksiä lukuun ottamatta. Se ei tuntuisi luontevalta. Makesta näkee heti, jos joku on vialla. Silloin ajattelen, että nyt en kysy mitään. Annan hänen itse kertoa, kun hetki on oikea”, Jenni sanoo.

Jenni ja Make pelaamassa Yatzya.
Kaverusten suosikkipeli on Yatzy.

Välillä pohditaan parisuhteita. Jenni on seurustellut muutaman vuoden, Make on Tinderissä.

”On piristävää jutella ihmissuhdeasioista naisen kanssa. Se antaa uutta näkökulmaa”, Make miettii.

Peli-iltoja ja naapuriapua

Jenni ja Make pelaavat mielellään lauta-, noppa- ja korttipelejä kahdestaan tai isommalla porukalla. Yatzy on molempien ehdoton suosikki.

Kun Jenni alkoi seurustella, järjestettiin peli-ilta, jossa Jennin miesystävä ja Make pääsivät tutustumaan.

Joskus syödään yhdessä. On myös maisteltu jouluruokia jommankumman luona tai katettu pöytään ystävänpäivän aamiainen. Jenni vastaa usein jälkiruoasta. Välillä hän yllättää Maken lämpimäisillä.

”Leivon usein lasteni kanssa, ja Makelle täytyy tietenkin viedä maistiaiset.”

Jennin tytär Eevi (vas.) ja Maken tytär Sofia ovat kaveruksia.

Vastavuoroisesti Make auttelee Jenniä kodin pienissä kunnostustöissä ja arjen askareissa. Talon peruskorjauksen aikana alkuvuodesta 2020 Jenni ja lapset pääsivät suihkuun Makelle, jonka asunnon remontti oli valmistunut aiemmin.

Tuttavuudesta on kasvanut aito ystävyys, jossa jaetaan arjen hyvät ja huonommat hetket. 

”Jenni on monesti sanonut, että kaikilla pitäisi olla oma Make”, molemmat nauravat.