Siirry sisältöön

Vinkit ikkunanpesuun

02.05.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Soni Koli
Kun keväiset auringonsäteet kajastavat sisään kodin ikkunoista, kiinnittyy huomio helposti ikkunapintoihin talven mittaan kertyneeseen likaan. Näillä vinkeillä saat ikkunat jälleen kirkkaiksi, ja voit kääntää katseen huoletta kohti kevättä ja kesää.

Ikkunat on hyvä pestä muutaman kerran vuodessa. Ikkunoiden pesu kannattaa tehdä poutaisena, pilvisenä päivänä, jolloin aurinko ei pääse kuivattamaan pestyjä kohtia turhan nopeasti.

Ikkunoiden pesua varten tarvitset sangon pesuliuosta varten, ikkunapesimen tai siivousliinan, ikkunankuivaimen sekä ikkunaliinan viimeistelyä varten. Pesuaineeksi voit valita astianpesuaineen, yleispuhdistusaineen tai ikkunoiden pesuun tarkoitetun aineen.

Aloita ikkunoiden ympärystöjen siistimisestä

Sulje ensin kaihtimet. Pyyhi tai imuroi tämän jälkeen pölyt kuivalla tai nihkeällä liinalla huolellisesti kaihtimien molemmilta puolilta. Puhdista lisäksi ikkunoiden pielet ja ikkunalauta imuroimalla, jonka jälkeen puitteet kannattaa vielä pyyhkiä kostealla liinalla.

Lasien pesu – toimi näin!

  1. Suojaa ikkunan alla oleva lattia ja mahdolliset patterit esimerkiksi pyyhkeillä ennen pesun aloittamista.
  2. Kostuta ikkunalasi ikkunapesimen tai liinan avulla. Likaisempi ulkoruutu kannattaa pestä useamman kerran ennen lastan käyttöä.  Muista myös vaihtaa likainen pesuvesi tarpeeksi usein.
  3. Vedä kuivainta ikkunaa pitkin tasaisin ja yhdensuuntaisin vedon joko vaaka- tai pystysuuntaan. Kuivaa kuivain liinaan ennen kuin jatkat ikkunan kuivaamista. Voit myös kokeilla sanomalehteä ikkunan kuivaukseen.
  4. Kuivaa lopuksi ikkunan nurkat ja reunat ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Pyyhi myös ikkunalaudat kuiviksi roiskeiden jäljiltä.

Lisäämällä pesuveteen 1-2 tippaa etikkaa saat ikkunat vieläkin kirkkaammiksi.

Vinkki: Jos peset ikkunoita pakkasten aikaan, lorauta pesuveden sekaan pieni määrä esim. Sinolia (2 dl Sinolia, 5 dl vettä). Valmiiden ikkunanpesuaineet sisältävät usein alkoholia, mikä estää ikkunoiden jäätymisen.

Lähde: Martat.