Siirry sisältöön

Asumisoikeusasuntojen jonotusjärjestelmä uudistuu – Tuleeko asunnon saamisesta arpapeliä?

22.03.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten
Järjestysnumerosta on tähän asti pystynyt päättelemään, kuinka kauan asumisoikeusasunnon saaminen saattaa kestää. Asumisoikeuslain uudistuksen jälkeen vastaava päättely ei ole helppoa. Miksei?

Syyskuun 2023 alusta lähtien asumisoikeusasunnon järjestysnumero haetaan ARAsta ja vanhat järjestysnumerot ovat voimassa vuoden loppuun. Uuden järjestelmän myötä asumisoikeusasunnon hakija ei voi entiseen tapaan päätellä, mikä on hänen paikkansa jonossa.

Uusi jonotusmalli on saanut jotkut pohtimaan, tuleeko asunnon saamisesta nyt silkkaa sattumaa.    

Asia ei ole ihan yksinkertainen. Asumisoikeusasunnon jonotusaikaa ei voi arvioida tarkasti, sillä siihen vaikuttaa järjestysnumeroiden lisäksi hakijoiden ja vapautuvien asuntojen määrä. On vaikeaa ennustaa, kuinka asuntoja vapautuu. Jos niitä on vapaana, kodin voi saada nopeastikin. Mahdollisuudet paranevat, kun hakee samalla useampaa asuntoa. 

Kun haettu asunto vapautuu, hakija saa asuntotarjouksen, jossa kerrotaan, millä sijalla hän on. Jos hakijoita on paljon, tarjous lähetetään ensin pienimmillä järjestysnumeroilla hakeville. Vaikka sijanumero olisi suuri, asunnon voi saada, jos edellä olevien numeroiden haltijat eivät ota tarjousta vastaan.  

Jonotusjärjestelmän ja järjestysnumeroiden uudistuksen tarkoitus on nopeuttaa todellisessa asunnontarpeessa olevien mahdollisuutta saada asunto ripeästi.