Siirry sisältöön

Sisustusvinkit eteiseen – Näin saat siistin ja harmonisen kotiintulon

19.02.2024 Kotimaisema Kirjoittaja Kaisa Hatakka Kuvat Johanna Myllymäki
Kun eteisessä kaikelle on paikkansa, arki sujuu ja koti näyttää mukavalta heti ulko-ovelta asti. Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, mistä eteisen sisustus ja järjestely kannattaa aloittaa ja miten siitä jatkaa.

Suomalaisissa kodeissa eteinen on usein pieni ja melko kapea. Lähes poikkeuksetta ihmiset toivovat lisää säilytystilaa. Tulijaa on vastassa kenkämeri. 

Kaapit täyttyvät ulkovaatteilla ja sekalaisilla tavaroilla kuten halloween-koristeilla, työkaluilla, jumppavälineillä ja fonduepadalla. Syvien kaappien takaosat ovat suoranaisia tavaroiden hautausmaita.  

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmillä on kaksi hyvää perusneuvoa eteisen sisustajalle: ”Älä täytä tilaa äärimmilleen, äläkä pidä jokaista vuodenaikaa esillä.” 

Kotimaiseman näköislehdestä 1/24 löydät jutussa esiteltyjen tuotteiden hinnat ja ostopaikat. 

Eteinen osoitteessa Piilipuuntie 3.
Sisustimme tähän juttuun eteisen, jonka pituus 2,8 metriä ja leveys 2 metriä. Eteisessä on kahdeksan ovea. Edessä oikealla on sähkökaapin ovi. Kaappitilaa on runsaasti. Asokoti sijaitsee Espoon Suurpellossa Piilipuuntiellä. 

Kätevä monitoimipenkki ja vaaleat värit 

Eteisen penkki.

Sama kaluste voi olla sekä istuin, kenkäteline että taso, jolle voi laskea avaimet tai kassin, kun pukee tai riisuu päällysvaatteita. Viisas valinta on Vadehavet-kenkätelinepenkki, hankintapaikka Jysk. 

Saat eteiseen harmoniaa ja valoa, kun valitset vaalean värimaailman ja käytännöllisiä, mutta siroja esineitä. Lisävaloa ja tunnelmaa tuovat lattia- ja seinävalaisimet ja kaappien päälle asennettavat valot. Dani-lattiavalaisin, Jysk.  

Kunnon matto suojaa ja kaunistaa 

Kuramatto.

Kura ei astu sisään pilaamaan lattiaa, kun matot jatkuvat ovelta sinne asti, missä kengät riisutaan. Kulutusta kestäviä, helppohoitoisia ja ekologisia eteismattomateriaaleja ovat esimerkiksi juutti, sisal ja villa. Varmista ennen hankintaa, että ovet mahtuvat aukeamaan maton päälle.  

Tarkista myös, että oven edustalle asetettavan kuramaton pohja sopii lattiasi materiaalille. Esimerkiksi kumipohja voi värjätä puu-, laminaatti- ja vinyylipintoja. 

Näppärä avainkaappi tarrakiinnityksellä 

Avainkoukku.

Ellei avaimille ole eteisessä paikkaa, ne ovat aina hukassa. Näppärä ja helppo avainnaulakko syntyy itsekiinnittyvillä koukuilla vaatekaapin oven sisäpintaan. Koukut painetaan paikoilleen teippipinnan avulla. Irrottamisesta ei jää jälkiä. Command-koukku jaksaa kannatella 225 gramman painon. Command small -koukku ja avaimenperät ovat Clas Ohlsonilta.   

Hyvin valaistu kaappi on arjen ilo 

Valaistu eteisen kaappi.

Kodin yleisvalo ei riitä kaappiin asti etenkään pitkissä ja kapeissa eteiskäytävissä. Liiketunnistimella varustettu led-valaisin syttyy kaapin sisälle, kun ovi aukaistaan. Piuhoista ja virtalähteistä ei ole huolta, kun kaappiin valitsee ladattavan tai paristokäyttöisen valaisimen.  

Ladattava Ledvance Linear LED Mobile USB 300 -valaisin kiinnitetään kaappiin liimattavalla magneettinauhalla, joka tulee pakkauksen mukana. Tarvittaessa se irrotetaan latausta varten. Ostopaikka Clas Ohlson. 

Siirrettävä peili 

Eteisen matto ja siirrettävä peili.

Jos eteisessä ei juuri ole vapaata seinätilaa etkä halua porata reikiä seiniin, jalallinen peili voi olla hyvä vaihtoehto. Sen saa nostettua esimerkiksi sähkökaapin oven eteen, josta se siirtyy helposti tarvittaessa sivuun. Kätevän peilin takana on koukkuja, joihin voi ripustaa takkeja tai laukkuja.  Siirrettävä Karmsund-lattiapeili on Ikeasta. 

Ammattijärjestäjän vinkit: Ota tehot irti kaapeista

Ammattijärjestäjä Laura Holmström.

Kaaoksen kesyttäjä -ohjelmasta tuttu ammattijärjestäjä Laura Holmström vinkkaa, kuinka eteinen voi muuttua kaoottisesta läpikulkupaikasta arjen iloksi.  

 1. Eteisen järjestäminen aloitetaan ottamalla esiin kynä ja paperia. Listaa, mitä sinun tai perheesi viikko-ohjelma sisältää. Suunnittele eteistila siten, että se palvelee teidän arkeanne.  
 1. Mieti, miten saat maksimoitua niiden tehokkuuden. Pitäisikö korvata hyllyt esimerkiksi vetolaatikoilla? Vai ovatko erikokoiset korit hyllyillä tehokkain ratkaisu? Miten kaapinovien sisäpinnat voisi ottaa hyötykäyttöön?  
   
 1. Pienestä tilasta löytyy paljon mahdollisuuksia, kun suuntaat katseen ylös ja otat kuutiot käyttöön. Voiko ovien yläpuolelle kiinnittää hyllyjä? Onko kaappien päällä tilaa säilytyskoreille? Voisiko esimerkiksi kesäkengät pakata yläkaapin tyhjään lentolaukkuun? 
   
 1. Kun mietit lasten arkivaatteiden säilytystä, tee suunnitelma lapsen vinkkelistä. Kun naulakot ja korit ovat sopivalla korkeudella, lapset saavat itse vaatteensa paikoilleen. Mallia voit ottaa päiväkodin naulakoista.   
   
 1. Nimeä asioiden paikat vaikka Dymo-tarrakirjoittimen avulla – se on paitsi käytännöllistä, myös trendikästä. Nimikoitu naulakko voi kannustaa lasta, miksei aikuistakin. Myös kuvien avulla voit osoittaa tavaroiden paikat.  
   
 1. Kaunis säilytysratkaisu ruokkii järjestyksenpitoa ja tekee siitä houkuttelevaa. Siksi esimerkiksi eripariset henkarit kannattaa vaihtaa kauniisiin ja yhdenmukaisiin ja säilytyskorit valita niin, että ne tuottavat iloa arkeen. 
   
 1. Pidä esillä vain kengät, joita tarvitset juuri nyt. Mieti avaimille ja kuulokkeille paikka, josta löydät ne kiireessäkin. Jos joku perheestäsi harrastaa jalkapalloa tai joukkuevoimistelua, raivaa kaappiin tilaa urheiluvälineille.  
   
 1. Talvella tarvitset talvivaatteita, kesällä kesävaatteita. Pakkaa muut varastoon tai yläkaappiin, jos siellä on tilaa. Voit nimikoida säilytykseen menevät laatikot: kesä ja talvi. Kauden vaihtuessa käy kaapit ja laatikot läpi ja anna lähtöpassit turhalle tavaralle.