Siirry sisältöön
Nainen istuu pöydän ääressä ja katsoo ulos.

Järjestysnumerot uudistuvat – Mitä hyötyä siitä on?

07.03.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Unto Rautio
Asumisoikeusasuntojen järjestysnumerojen haku muuttuu syyskuussa. Mitä tapahtuu vanhoille järjestysnumeroille? Toimiiko järjestelmä reilusti? Kerromme, mikä on muutoksen tarkoitus.

Järjestysnumero haetaan uudella tavalla syyskuusta 2023 alkaen. Muutos on osa uudistunutta asumisoikeuslakia, joka tuli voimaan tammikuussa 2022.

Asumisoikeusasuntojen järjestysnumero haetaan jatkossa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn valtakunnallisesta järjestysnumerorekisteristä, ei enää oman kunnan asuntotoimistosta. Numero on voimassa kaksi vuotta kerrallaan. Uudistus astuu voimaan 1. syyskuuta 2023. 

Ennen syyskuuta hankitut järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 loppuun asti. Siihen asti vanhasta järjestysnumerosta on myös paikallista etua. Kun hakee asuntoa siitä kunnasta tai kaupungista, josta järjestysnumeron on saanut, menee asukasvalinnassa uusien ARAsta haettujen numeroiden edelle.  

Uudistuksen myötä myös asunnon hakeminen saman asumisoikeuskohteen sisällä helpottuu. 1.9.2023 alkaen asumisoikeuskohteessa asuva asumisoikeuden haltija on etusijalla asuntohaussa, kun samasta kohteessa vapautuu asunto, johon hän on halukas muuttamaan.

Miksi muutos tehtiin?

Uudistuksen tarkoitus on palvella entistä paremmin asunnontarpeessa olevia sekä yksinkertaistaa asukasvalintaa. Tähän asti järjestysnumeroaan on voinut säilöä määräämättömän ajan. On syntynyt tilanne, jossa suosituimmat talot ja alueet ovat karanneet jonon loppupäässä olevien ulottumattomiin. Esimerkiksi Helsingissä kantakaupungista tai uudiskohteista on voinut saada asunnon vain vuosia tai jopa vuosikymmeniä vanhalla järjestysnumerolla. Koska järjestelmä on suosinut pienempiä ja vanhempia järjestysnumeroita, iäkkäämmät hakijat ovat usein olleet nuorempia paremmassa asemassa.  

Uudistus tuo kaikki hakijat samalle viivalle. Asumisoikeusasunnon voi saada helpommin ja nopeammin sieltä, missä haluaa asua. Nuorilla perheillä tai kotoaan muuttavilla on realistiset mahdollisuudet päästä asumaan suosittuihin uudiskohteisiin. Uusi hakutapa palvelee myös työn perässä muuttavia, kun samalla numerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa kaikkialta Suomesta.