Siirry sisältöön
Pariskunta terassilla istumassa ja katsomassa lehteä.

Miten järjestysnumeroiden uudistus vaikuttaa asumisoikeusasunnon vaihtoon?

06.06.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Annika Holmsten Kuvat Unto Rautio
Asumisoikeusasuntojen asukasvalintajärjestelmä ja järjestysnumeroiden hakeminen muuttuu syksyllä 2023. Miten muutos vaikuttaa asunnonvaihtoon ja miten järjestysnumero haetaan?

Asuntosäätiön myyntijohtaja Tom Salomonson vastaa:

”Jos haluat muuttaa nykyisestä asumisoikeuskodistasi toiseen asotaloon, tarvitset järjestysnumeron. Ennen järjestysnumero haettiin kunnasta. Syyskuun alusta alkaen se haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen eli ARAn järjestysnumerorekisteristä.

Järjestysnumerohakemus tehdään verkossa ARAn verkkopalvelussa.

Et tarvitse järjestysnumeroa, jos olet kiinnostunut omassa asumisoikeustalossasi tarjolla olevasta asunnosta. Asukasvalinnassa suositaan talon asukkaita. Siksi hakemuksessa on erittäin tärkeää ilmoittaa, että asuu jo talossa, josta hakee vapautuvaa asuntoa.

Järjestysnumero ei ole tarpeen silloinkaan, jos haluaa vaihtaa asuntoja toisten asumisoikeusasujien kanssa. Vaihtajat voivat asua samassa talossa, samalla tai eri paikkakunnalla tai eri puolilla Suomea.

Asunnonvaihtopörssi netissä

Voit etsiä muita asunnonvaihtajia asunnonvaihtopörssistämme.

Vaihtopörssissä voi selata muiden asukkaiden vaihtoilmoituksia ja jättää oman ilmoituksen. Sivulla opastetaan selkeästi, kuinka ilmoitus tehdään. 

Ellei asunnontarpeesi ole aivan kiireellinen, suosittelen odottamaan syksyyn ja hakemaan uuden järjestelmän mukaista järjestysnumeroa ARAsta. Uusi järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta kerrallaan.

Jos kuitenkin päädyt hakemaan numeron ennen syyskuun alkua vanhan systeemin mukaisesti kunnasta, tuo numero on voimassa vuoden 2023 loppuun. Sen jälkeen on haettava uusi järjestysnumero ARAsta.

Reilua ja nopeaa asunnonsaantia

Asumisoikeuslain muutoksen tarkoitus on muuttaa asokotien asukasvalinta entistä yksinkertaisemmaksi, nopeammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Muutoksella halutaan vastata hakijoiden todelliseen asunnontarpeeseen.

Uudessa järjestelmässä omaa järjestysnumeroa ei voi enää pantata vuosia. Uudistuksen ansiosta asunnon voi löytää pikaisesti sieltä, mistä sitä esimerkiksi työn vuoksi tarvitsee. Tämä edistää mahdollisuuksia muuttaa työn perässä.

Uudistus tarkoittaa myös, että jatkossa jokaisella asoasumisesta kiinnostuneella on mahdollisuus päästä kiinni asokotiin – myös kaikkein halutuimmilla alueilla.

Näin järjestysnumerot muuttuvat

  • Järjestysnumero haetaan 1.9.2023 alkaen valtakunnallisesta rekisteristä ARAn verkkopalvelusta.
  • Vanhat järjestysnumerot ovat voimassa 31.12.2023 asti.
  • Hakijalla voi olla vain yksi järjestysnumero, joka on voimassa kaksi vuotta kerrallaan.
  • Asokodin on aikaisemmin voinut lahjoittaa lapsilleen tai vanhemmilleen eli siirtää heidän nimiinsä. Niin voi tehdä jatkossakin. Uutta on se, että asunnossa pitää itse asua kaksi vuotta ennen kuin sen voi lahjoittaa.