Siirry sisältöön

Näin huolehdit pattereista

16.01.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Kaisa Viljanen
Eikö lämpöpatterisi tunnu lämpimältä? Se ei aina tarkoita sitä, että termostaatti pitäisi vääntää täysille. Tunne patterisi tavat ja säästät sähköä.

Patteri on kotisi hiljainen suorittaja. Kun uhraat hetken sen sielunelämään tutustumiselle ja panostat kunnossapitoon, se palvelee sinua läpi kylmien talvikuukausien. Ilman turhaa lämmöntuhlausta. Se onkin näinä aikoina hyvä ottaa huomioon. 

Patterit lämmittävät parhaiten, kun ilma kiertää huoneessa vapaasti. Lämpö nousee patterin yläosasta ja kyljestä. Jos patterin päällä on verho, edessä sohva ja patterin sisuksissa pölypalloja, lämmitys ei toimi kunnolla. Puhtaana patteri lämmittää hyvin, ja ilmakin tuntuu raikkaammalta ilman patterissa kuumentuvaa pölyä.

Ensitöikseen ei kannata vääntää termostaattia kuumimmalle asetukselle, vaikka patteri tuntuisi käteen viileältä. Koska käden lämpötila on noin 32–35 astetta, 30-asteinen patteri saattaa tuntua viileältä. Kun kodin sisälämpötila on sopiva, patterin ei kuulukaan hohkata lämpöä.   

Toimi näin!

  1. Pidä huoli siitä, että pattereiden edessä tai päällä ei ole huonekaluja ja verhoja.  
  2. Puhdista pölyt kevyesti imurin harjaosalla. Yritä imeä pölyt myös patterin sisältä, alta ja takaa, mutta älä sohi ja kolhi. Apuna voit käyttää pölyhuiskaa tai pulloharjaa. Pyyhi laidat rätillä ja miedolla pesuaineella. 
  3. Jos patteri lorisee, suhisee tai siitä valuu vettä, ota yhteyttä Palvelukeskukseen tai tee vikailmoitus Kotikulmassa (asokodit). Patteri saattaa kaivata ilmaamista tai muuta korjausta. Älä ryhdy remonttihommiin omin päin.
  4. Tunnista vika – se ei välttämättä ole patterissa, jos huone tuntuu kylmältä. Myös veto vaikuttaa sisälämpötilaan. Tarkista siis ikkunat ja tiivisteet ja tee tarvittaessa Palvelukeskukseen vikailmoitus. Huolto hoitaa tiivisteet kuntoon.