Siirry sisältöön

Netti tökkii, missä vika?

13.02.2023 Kotimaisema
Tarkista nämä seikat, jos kodin langaton verkko yskähtelee.

Asuntosäätiön kotien palvelupakettiin kuuluu ilmainen laajakaistayhteys, jonka nopeus on 25 megabittiä sekunnissa (M/bits). Se on hyvä peruskäyttöön.  

  1. Jos netti tökkii, vika voi olla käyttämässäsi laitteessa, nettisovelluksessa, langattomassa verkossa, modeemissa tai talon laajakaistayhteydessä. 
  1. Jos netti ei toimi esimerkiksi läppärilläsi, kokeile toimiiko nettiyhteys jollakin muulla laitteella. Seuraavaksi sammuta ja käynnistä läppäri ja kokeile uudestaan. Näin havaitset, onko vika laitteessa vai yhteydessä.   
  1. Liitä laitteesi nyt johdolla talon nettiin. Jos yhteys toimii johdolla muttei langattomasti, vika on langattomassa verkossa.  
  1. Sammuta ja käynnistä modeemi uudestaan. Sammuta ja käynnistä myös läppärisi uudestaan. Toimiiko nyt?  
  1. Et kai vain säilytä modeemia eteisen sähkökaapin metallioven takana? Modeemi kannattaa sijoittaa avoimelle ja keskeiselle paikalle, jotta signaali levittyy kaikkialle. Jos kotisi on yli 70-neliöinen tai kaksikerroksinen, vahvista verkkoa wifi-laajentimella.   
  1. Langaton netti voi tökkiä myös siksi, että modeemisi ei ole enää ajanmukainen. Laitteet ja verkkoteknologia kehittyvät muutamassa vuodessa, samoin käyttäjien tarpeet monipuolistuvat. Hyvällä modeemilla laajakaistasta saa kaikki tehot irti.   
  1. Tarvitsetko nopeamman yhteyden? Yhteys voi alkaa pätkiä tai hidastella, jos vaikkapa osallistut videopalavereihin, kodissasi on useita samanaikaisia netin käyttäjiä, verkossa pelataan ja katsellaan suoratoistopalveluja. Esimerkiksi DNA suosittelee tällöin 100 megan verran kaistaa jokaista käyttäjää kohti.  

Asiantuntijana liiketoimintajohtaja Jussi Lahdenperä, DNA, kodin laajakaistapalvelut.