Siirry sisältöön

Saako asumisoikeusasunnon seinän kaataa tai maalata värikkäästi?

23.09.2022 Kotimaisema Kirjoittaja Ulla Veirto
Asukas voi uudistaa, maalata ja remontoida Asuntosäätiön asumisoikeuskoteja oman maun mukaan. On vain muutama trendijuttu ja mullistus, jotka eivät käy päinsä. Lue tästä peruslinjat!

Koti kaipaa piristystä ja värikkäät tapetit innostavat? Entäpä lisää säilytystilaa ja komeroita?

”Seinät saa maalata ja tapetoida. Lähdemme siitä, että asukkaalla on tässä aika vapaat kädet. Jokainen saa tehdä kotinsa sellaiseksi kuin haluaa”, muutostöiden koordinaattori Merja Päivike kertoo.

Voit tehdä asumisoikeusasuntoosi monenlaisia uudistuksia, mutta ota ensin yhteyttä asukkaiden asiointikanavan Kotikulman kautta Asuntosäätiöön. Voit tehdä Kotikulman kautta muutostyöilmoituksen, jossa samalla kysyt luvan remonttiin.

”Haluamme pysyä kartalla siitä, mitä asunnoissa tapahtuu. Kun asukkaat tekevät muutostyöilmoituksen ennen remonttia, ei myöhemmin tule isoja yllätyksiä heille eikä meille.”

Merja Päivike käsittelee kaikki muutostyöilmoitukset Asuntosäätiössä. Usein hän vastaa asukkaille jopa yhdessä päivässä, joskin kinkkisimpiin kysymyksiin hän hakee lisätietoa muilta asiantuntijoiltamme.

”Vuokratalojen asukkaat voivat kysyä muutostyölupia omalta isännöitsijältään. Pyrimme yhtenäistämään toimintatapaa asotaloissa ja vuokrataloissa.” 

Mihin tarvitaan lupa? 

Lupa tarvitaan esimerkiksi vaatekomeroiden ja keittiön kiinteiden kaappien, hanojen ja kodin isojen laitteiden, kuten jääkaappien, vaihtamiseen. Huomioithan, jos jääkaappi tai liesi menee rikki, Asuntosäätiö uusii laitteen. Kaikki isot remontit ovat luvanvaraisia.

Joudunko itse maksamaan? 

Kyllä. Kun muutat pois, voit saada hyvityksen tietyistä muutoksista ja hintavista hankinnoistasi. Tällaisia ovat vaikkapa parvekelasit, laminaatit ja ilmalämpöpumppu, jos olet itse ostanut ne kotiisi. Hyvityssumma laskee käyttöiän myötä. Kymmenessä vuodessa jäännösarvo on nolla. 

Mitä ja milloin muutoksia ei saa tehdä? 

”Seiniä ei saa kaataa eikä rakentaa lisää. Joskus kun asukas on ollut muuttamassa pois, olemme havainneet erikoisia väliseinärakennelmia. Kaksi kuukautta ennen muuttoa Asuntosäätiö tarkastaa asunnon”, Merja Päivike kertoo.

Uusissa ja viihtyvyysremontoiduissa taloissa on kahden vuoden takuuaika. Sinä aikana muutokset kylpyhuoneisiin on kokonaan kielletty. Muut muutostyöt on sallittu.

Onko sisustustrendejä, joihin lupaa ei heru? 

Merja Päivike on huomannut, että trendinä on nyt seinälaatoituksen maalaaminen ja keittiön välitilan peittäminen sisustuskalvolla.  

”Tv:n sisustusohjelmista syntyy kuva, että nämä ovat nopeita ja helppoja ratkaisuja. Kokemuksemme mukaan ratkaisut eivät ole käteviä ja kestäviä eikä niitä voi poistaa helposti. Siksi seinälaatoituksen maalaaminen ei ole sallittu. Dc-fix-sisustuskalvot voi laittaa, mutta ne pitää aina poistaa ennen uuden asukkaan tuloa.”  

Taannoin keittiön laattalattia oli suosiossa, mutta kylmä laatta olisi vaatinut alleen lattialämmityksen.  

”Näimme tässä riskejä. Ja kun uusi asukas muuttaa huoneistoon, laatoituksen purkaminen on työlästä. Sen sijaan klinkkerilaatat pikku vessaan ovat ok.” 

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeemme saat suoraan sähköpostiisi vinkkejä asumiseen sekä uusimmat tiedot eduista ja palveluistamme.