Suurpelto kädet savessa – Onni on oma tiili yhteisessä teoksessa
Suurpellon Opinmäen työpajassa Suurpelto-seuran aktiivi Eira Mononen tervehtii tulijoita ja työntää heti kättelyssä kouriin saviklöntit ja puumuotit. Ohjeistus kuuluu: ”Läiskikää savea pöytää vasten”.
Isännöitsijät Teemu Tolppala ja Janne Ruotsalainen alkavat tehdä työtä käskettyä, vaikka vähättelevätkin taiteellisia kykyjään.
Hymyhuulin he mätkäyttelevät ja leipovat klönttejään. Työvälineiksi tarjolla on nuijia, kaulimia, haarukoita, veitsiä, palloja, kampoja, pillejä ja ties mitä.
Tekeillä on yhteisöllinen tiilitaideteos, joka nousee elokuussa koristamaan Lukutorilla sijaitsevaa kiviallasta. Tarvitaan 700 koristeltua, eriväristä tiiltä.
Kissoja ja sydämiä
Pian työpaja kuhisee eri ikäisiä ihmisiä. Kuuluu pauketta ja tömähtelyä.
Paikalle saapuvat Ekaterina Droviannikova tyttärensä Ulianan kanssa ja Victoria Zhuldybina tyttärensä Maiian kanssa. Viisivuotiaat tytöt ovat päiväkotikavereita, ja Ekaterina kertoo viihtyvänsä Suurpellossa mainiosti.
Victoria kaivertaa tiileen sydämen, ja Maiia koristelee kokonaisuuden tarmokkailla haarukan iskuilla. Ekaterina ja Uliana päättävät yhteistuumin tehdä kissatiilen.
Jälki jää tiileen ja sieluun
Asuntosäätiön asukas Maakirjantieltä sommittelee rauhanmerkkiä työpöydän ääressä. Hän on Anita Järvisalo, joka toteaa kotipaikastaan näin:
”Muutin tänne aikoinaan, kun kuulin, miten yhteisöllinen alueesta tulee. En lähde täältä enää yhtään mihinkään muualle. Tämä on ihan paras paikka.”
Tiilitaideteoksen syvempi idea viehättää häntä syvästi. Asukkaat jättävät kädenjälkensä teokseen ja Suurpeltoon.
”On hienoa, että täällä osallistetaan erilaisia perheitä. Tänne lapset voivat kasvattaa juurensa ja saada pysyviä muistoja.”
Talologo ja tikku-ukko
Isännöitsijä Teemu taiteilee varman päälle ja muodostaa tiilensä pintaan Asuntosäätiön talologon. Janne Ruotsalainen puolestaan kaivertaa kerrostalon ja sen tikku-ukkomaisen asukkaan.
Hallinnollisille isännöitsijöille Suurpelto on tuttu työpaikka. Molemmat vastaavat useista Asuntosäätiön taloista asuinalueella.
Kovin läheisesti he eivät asukkaitaan tunne, mutta muutamat aktiivisimmat asukkaat ovat käyneet tutuiksi talkoiden ja asukaskokousten myötä.
Talot ovat isännöitsijöiden mukaan siitä rauhallisimmasta päästä, sillä useimmat asukkaat muuttivat Suurpellon uusiin asuntoihin samaan aikaan ja tutustuivat luontevasti.
Asukkaita Suurpellossa on nyt yli 5 000. Tulevaisuudessa taloja rakennetaan lisää ja asukasmäärä noussee 16 000:een.
”Ylivoimaisen ihastunut”
Asuntosäätiön kodissa Klariksentiellä viihtyvä Leila Heimonen kuuluu tiiliteoksen idean äiteihin.
Hän poimi ajatuksen työvuosiltaan Helsingin kaupungin lasten ja nuorten taidekeskuksesta Annantalolta, jonka juhliin toteutettiin keraamikko Kirsi Kivivirran ja kuvataideopettaja Erja Mehdon ideoima tiiliteos.
Keraamikko Kivivirta on nyt opastanut hommaan suurpeltolaisia. Leila Heimoselle taidetehtailu rakkaalla kotiseudulla on ollut palkitseva kokemus.
”Olen ihan ylivoimaisen ihastunut siihen, miten hienosti opettajat ja lapset ovat ottaneet idean vastaan ja osallistuneet.”
Suurpellon asukkaiden voima tiivistyy taideteokseen, jossa ikään kuin laastina toimivat alueen muut toimijat ja Espoon kaupunki. Kaupungin viherpalvelut on suunnitellut teoksen muodon. Kun koko komeus on koottu, kivialtaalla pidetään juhlat elokuussa.