Siirry sisältöön

Yrtit kukoistukseen parvekkeella – Nappaa Merjan mehevä multaresepti!

12.05.2023 Kotimaisema Kirjoittaja Ulla Veirto
Helsinkiläinen asoasukas Merja Hyvönen on intohimoinen parvekeviljelijä, joka on erikoistunut yrtteihin. Tässä Merjan mainiot vinkit yrttien kasvatukseen, ja bonuksena pari helppoa reseptiä.
  1. Teen itse multaseoksen. Sekoitan perusmultaa, turvetta ja hienojakoista hiekkaa. Seos on ilmava, ja vuosien kokemukseni mukaan se sopii useimmille kasveille.
  2. Kun olen istuttanut kasvit, levitän ohuen kerroksen hiekkaa mullan päälle. Se pitää pienet kärpäset poissa.
  3. Istutusvaiheessa lisään yrteille rakeista yrttilannoitetta ja kukkiville kasveille liotan heppaa kasteluveteen. Luotan Hevosvoimaan. Se ei haise toisin kuin kanankakka. Tarvittaessa laitan kasteluveteen kukkaravinnetta. Yrttien mullan ja hiekan päälle levitän kananmunan kuorista tekemääni jauhetta, saavat kalkkia lisää.
  4. Ruukkuihin laitan keltaiset hyönteistarralaput. Lentelevät pikkuhyönteiset tarrautuvat liimalappuihin. Kirvoja ne eivät valitettavasti pysäytä.
  5. Kirvoja torjun suihkuttamalla nokkosvettä. Kerään keon nokkosia (yhteen puristettuna noin jalkapallon kokoisen mötikän), kaadan päälle kuumaa vettä ja liotan kastelukannussa viikon. Liotetut lehdet voi lopuksi asetella lannoitteeksi mullan päälle. Ne tosin haisevat, itse en halua hajua parvekkeelleni.
  6. Parvekeviljelystä saa pitkäaikaisen, kivan harrastuksen, kun pitää kirjaa sadosta. Helteisen kesän 2022 elokuun alkuun mennessä sain 260 luumu- ja kirsikkatomaattia ja 35 mansikkaa. On mukava verrata useamman vuoden tilastoja.
  7. Yrteistä kestävin on rosmariini. Myös timjami ja salvia viihtyvät pitkälle syksyyn. Tomaattia parvekkeella tulee pakkasiin asti.
  8. Parvekkeella viihtyvät kokemukseni mukaan suolaheinä, salvia, timjami, meirami, rakuuna, rosmariini, basilika, korianteri, minttu, persilja, ruohosipuli ja sitruunamelissa. 
  9. Kasvatan myös tomaattia ja chiliä, joka on helppo kasvi. Ostan chilin valmiina, kun palot ovat vielä vihreitä. Siinä ne sitten kasvavat ja kypsyvät kesän aikana. On kiva antaa vieraille pari chilin palkoa kotiin viemisiksi.
  10. Ostan yrtit valmiina taimina Hakaniemen torilta. Kaikki puutarhakaupatkaan eivät myy laadukkaita taimia. Kokeilemalla löytää hyvät ostopaikat.
Punaisia chilejä.
Chili on Merjan mielestä helppo kaveri parvekkeelle.

Pastaa ja munakasta

Salviapasta on ihana ja helppo herkku. Paistan salvian lehdet rapsakoiksi reilussa määrässä voita ja lisää ripauksen suolaa. Keitän pastan. Sekoitan salviat ja pastan keskenään. Hyvää!

Yrttimunakas on lempiherkkuni. Kun munakas on alkanut hyytyä, ripottelen päälle kaikkia mahdollisia yrttejä, juustoraastetta ja taittelen munakkaan. Valmis!

Merja Hyvönen seisomassa parvekkeellaan.
Merja asuu Helsingin Kruunuvuoressa. Hänen kodissaan on kaksi parveketta, joista toinen on omistettu vain viljelylle.