- Asunnot
- Asukkaalle
- Kotielämää
- Asuntosäätiö
- Oma hakemus
Asuntosäätiö
- Tuulikuja 2,
- 02100 Espoo
Toivotko pihallesi istutuslaatikkoa tai haluaisitko järjestää puutarhajuhlat naapureidesi kanssa? Haluaisitko ymmärtää paremmin kotitalosi asioita? Asukastoiminnassa pääset vaikuttamaan oman kotitalon asioihin.
Asukastoiminta voi olla juuri sinun ja naapureidesi näköistä toimintaa, johon voivat osallistua kaikki halukkaat asukkaat. Suositeltavaa on myös asukastoimikunnan nimeäminen. Asukastoimikunta toimii viestinviejänä asukkaiden ja Asuntosäätiön välillä. Asumisoikeusasunnoissa ja valtion tukemissa vuokra-asunnoissa isännöitsijä kutsuu koolle vuosittaisen asukaskokouksen, jossa asukastoimikunta yleensä valitaan.
Asumisoikeusasunnoissa ja valtion tukemissa vuokra-asunnoissa asukastoimikunta valitaan usein isännöitsijän koolle kutsumassa vuosittaisessa asukaskokouksessa. Kokoukset järjestetään keväisin ja kokouksiin ovat tervetulleita kaikki talon asukkaat. Asukastoimikunnan valitsemisen jälkeen asukaskokouksia on mahdollista järjestää aina tarvittaessa, useamman kerran vuodessa. Tällöin kokouksen kutsuu koolle asukastoimikunta.
Asukaskokouksessa päätetään myös asukastoimikunnan jäsenmääristä sekä toimikauden pituudesta. Asukastoimikunnan suositeltava jäsenmäärä on 3–5 henkilöä. Asukastoimikunnalle nimetään puheenjohtaja, joka ohjaa ja johtaa toimikunnan toimintaa. Puheenjohtaja osallistuu myös vuosittain järjestettäviin puheenjohtajatapaamisiin, joissa hän edustaa oman talonsa asukkaita.
Kevään asukaskokouksissa käsitellään talon edellisvuoden hoitopuolen toteumaraporttia sekä ajankohtaisia asioita isännöitsijän vetämänä. Taloa koskevat päätökset tehdään enemmistöpäätöksillä. Kokouksissa äänioikeutettuja ovat talossa asuvat asumisoikeuden haltijat.
Asukastoimikunnalla on mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa oman talonsa asioihin. Toimikunta voi osallistua talousarvioesityksen ja käyttövastikkeiden määritysesityksen valmisteluun. Toimikunta voi lisäksi antaa lausuntonsa vuosittain käyttövastikkeilla ja vuokrilla katettavista talon korjaustoimenpiteistä sekä osallistua talon pitkänajan rahoitus- ja korjaussuunnitelman valmisteluun.
Asukastoimikunta myös päättää yhteisten askartelu- ja kerhohuoneiden sekä muiden yhteistilojen käytöstä sekä yhteisistä tilaisuuksista, kuten talkoista. Toimikunnalla on mahdollisuus tehdä esityksiä talon huoltosopimuksen sisällöstä sekä huoltotehtävien järjestämisestä.
Asukastoimikunnan puheenjohtaja toimii talon asukkaiden äänenä, vieden eteenpäin asukkaiden toiveita ja tarpeita Asuntosäätiölle. Puheenjohtaja työskentelee tiiviissä yhteistyössä talon isännöitsijän kanssa.
Puheenjohtaja viestii muille asukkaille ajankohtaisista asioista myös asukaskokousten ulkopuolella, esimerkiksi talon peruskorjausten yhteydessä. Puheenjohtajan tehtäviin ei kuitenkaan kuulu välittää asukkaiden yksittäisiä asioita isännöitsijälle. Jokainen asukas tekee itse kodin vikailmoitukset ja muut yhteydenotot asukkaiden asiointi- ja viestintäkanava Kotikulman kautta tai soittamalla Palvelunumeroon.
Lisätietoa asukastoimikunnasta löydät Kotikulmasta sekä oman kotitalosi isännöitsijältä. Isännöitsijän tiedot löydät oman talosi yhteystiedoista.
Asukkaiden yhteinen puuhastelu esimerkiksi pihajuhlien, syys- tai kevättalkoiden tai pihakirppiksen muodossa on mainio keino rakentaa kotitalossa vallitsevaa yhteisöllisyyttä. Tutustu Ihan pihalla -asukastoimintaan ja katso vinkit yhteiseen tekemiseen!
Täyttikö kotitalosi vuosia? Asukkaat voivat halutessaan juhlistaa kotitalonsa tasavuosia. Tarjoamme tukea asukkaiden yhteisten tasavuosijuhlien järjestämiseen 20. vuodesta eteenpäin. Katso ohjeet vuosijuhlien järjestämiseen.
Asokodeissa sekä valtion tukemissa vuokrakodeissa noudatetaan yhteishallintolakia, jonka tarkoituksena on antaa asukkaille päätösvaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia omaa asumistaan koskevissa asioissa.
Yhteishallintolain mukainen asukasdemokratia mahdollistaa asukkaille muun muassa toimimisen eri toimielimissä sekä mahdollisuuden osallistua valmisteluun ja antaa lausuntoja esimerkiksi talousarvioesityksestä, talon pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmista sekä huoltosopimuksen sisällöstä.
okotien asukastoimikuntien puheenjohtajat kokoontuvat alueellisesti kerran vuodessa. Lisäksi vähintään neljä kertaa vuodessa kokoontuu Asofoorumi, joka on asukkaiden ja Asuntosäätiön välinen valtakunnallisesti toimiva yhteistyöelin.
Asofoorumin tavoitteena on:
Asofoorumin asukastoimikuntien puheenjohtajatapaamisissa valittu, puheenjohtajista koostuva jäsenistö valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Asofoorumista valitaan lisäksi kolme edustajaa Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:n hallitukseen.