Asuntosäätiön asokodissa on vaivatonta asua. Sen takaavat muiden muassa asiakasedut, pitkäaikaisesta asiakkuudesta palkitseminen sekä huollon ja isännöinnin palvelukeskus. Koska sinulla on mahdollisuus tehdä kotiisi muutostöitä, olemme räätälöineet sisustusammattilaisten kanssa sinulle valmiita remonttikokonaisuuksia.

Asokodin valintaa tehdessäsi, voit katsoa tulevaisuuteen ja valita riittävän kokoisen kodin kasvavalle perheellesi. Haettavan asunnon kokoa ei ole mitenkään rajoitettu. Voit myös vaihtaa kotia tarpeen muuttuessa. Olemme rakentaneet asunnon vaihtopörssin helpottaaksemme asoasunnon vaihtamista.

Asokodin hankinta

Ensimmäinen askel asunnon haussa on hakea asumisoikeuden järjestysnumero. Numeron saat, kun olet täyttänyt 18-vuotta, sen kunnan asuntotoimistosta, jonka alueelta haluat nyt tai tulevaisuudessa hakea asumisoikeusasuntoa. Useimmilta paikkakunnilta numeron voi hakea vaivattomasti nettipalvelun kautta. Sinulla voi olla hallussasi useita järjestysnumeroita saman aikaisesti samalta paikkakunnalta.

Asokotia voit hakea myös ilman järjestysnumeroa, mutta muistathan ilmoittaa sen alueesi asuntopalveluun, kun olet numeron saanut. Järjestysnumero on henkilökohtainen.

Kustannukset

Valitsiessasi asokodin, ei tuloillasi ole merkitystä, eivätkä varallisuusrajat rajoita yli 55-vuotiaita hakijoita. Jos omistat hakualueeltasi hakemustasi vastaavan asunnon ja olet alle 55-vuotias, tarkista tilanteesi myyjältä. Asokodin saat maksamalla vain 15 % valitsemasi kodin hankinta-arvosta. Yleensä vakuusmaksu vastaa noin kahden kuukauden käyttövastiketta. Muuttosi jälkeen maksat kodistasi kuukausittaista käyttövastiketta. Kuten kaikissa asunnon hallintamuodoissa, myös asokodin käyttövastikkeen maksamiseen, sinulla on mahdollista saada asumistukea.

 

Plussat

  • Riskittömyys: Sinun ei tarvitse ottaa isoa henkilökohtaista pankkilainaa, kuten omistusasunnossa. Sinulla ei ole asunnosta jälleenmyyntiriskiä, etkä voi jäädä kahden asunnon loukkuun. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi.
  • Enemmän rahaa elämiseen: Asokodin alhaiset hankintakustannukset mahdollistavat kerralla oikean kokoisen kodin hankinnan. Voit yksin hankkia vaikka nelikon, jos katsot sellaisen tarvitsevasi.
  • Viihtyisää asumista: Voit tehdä huoneistosta kodin muutostöillä. Olemme rakentaneet sisustuksen ammattilaisten kanssa valmiita remonttikokonaisuuksia. Kutsumme niitä Stailereiksi. Voit valita joko niistä tai suunnitella itse pienemmän remontin. Asuintalosi viihtyisyyteen voit vaikuttaa asukastoiminnan avulla.
  • Palveluita ja etuja: Asokotien asukkaana nautit lukuisista palveluista ja eduista. Valtaosassa asunnoistamme on ilmainen laajakaista ja asiakkaanamme pääset nauttimaan yli 15 eri yrityksen tarjoamista eduista.
  • Elinikäinen asumisturva: Asumisoikeusasunto pysyy aina asumisoikeusasuntona.
  • Tehokas kunnossapito: Asokodit huolehtii asuintalosi kunnossapidosta. Pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella kunnossapidolla huolehditaan siitä, että isotkaan remontit eivät tule yllätyksenä eivätkä aiheuta yhtäkkisiä asumiskustannusten nousua.
  • Joustavuus: Mikäli joudut muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun tai muun perustellun syyn takia, voit vuokrata asokodin asumisoikeutesi aikana kahdeksi vuodeksi. Mikäli asumisen tarpeesi muuttuu, asunnon vaihto on mahdollista vaihtopörssimme kautta tai hakemalla uusi järjestysnumero. Välivuokrauksesta on ilmoitettava kirjallisesti Asokodeille. Lomake löytyy Kotikulmasta. Välivuokraus ei ole sallittu yrityksille.
  • Vaivaton luopuminen: Luopumisilmoituksen tehtyäsi saat sijottamasi rahat takaisin viimeistään 3 kuukauden kuluttua. Luopumisilmoituksen voit tehdä Kotikulman kautta.
Teitkö jo hakemuksen? Muokkaa vanhaa hakemustasi

Jaa tämä sivu

Hakuohjeet

Asunnon hakeminen tapahtuu kolmessa vaiheessa: hae ensin oman kotikuntasi järjestysnumero, tämän jälkeen täytä hakemuslomake ja lopuksi tutustu myyjältä saamaasi tarjoukseen. Asunnontarpeen muuttuessa voit joko hakea uutta asumisoikeusasuntoa tai tehdä keskinäisen vaihdon toisen asumisoikeusasukkaan kanssa Kotikulmassa. Voit myös siirtää asumisoikeutesi samassa taloudessa asuvalle perheenjäsenellesi.

 

Lue lisää

Järjestysnumero

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saat oman kuntasi asuntotoimistolta. Helsingin seudun järjestysnumeroista vastaa Helsingin Asunto-osasto, joka tarjoaa mahdollisuuden järjestysnumeron hakemiseen myös sähköisesti. Jos sähköistä palvelua ei ole käytettävissä, haetaan järjestysnumero asuntotoimistolta. Tarkemmat tiedot löytyvät kuntien omilta sivuilta.

 

Lue lisää

Varallisuusrajat

Alle 55-vuotiaat

Asumisoikeusasunnoissa on alle 55-vuotiaille hakijoille varallisuusraja sekä niin sanottu tarve-ehto.

Jos omistat asunnon paikkakunnalla, jota hakemuksesi koskee ja asuntosi täyttää kohtuullisen asumistason vaatimukset, ota yhteys myyjääsi. Päätöksessä otetaan huomioon perheesi koko ja ikärakenne sekä tarvittaessa itsenäisen asumisen tarve.
Jos sinulla on varallisuutta siinä määrin, että kykenet hankkimaan tarvettasi vastaavan omistusasunnon tai peruskorjaamaan asuntosi ilman valtion tukea, ota yhteys myyjääsi.

Varallisuutesi otetaan huomioon, jollei sen arvo ole vähäinen tai jollei se ole välttämätön elinkeinosi tai ammatinharjoittamisesta saamasi kohtuullisen toimeentulon hankkimiseksi. Jos varallisuutesi määrässä on esittämäsi selvityksen jälkeen tapahtunut merkittävä muutos, varallisuus otetaan huomioon sellaisena kuin se on hyväksymishetkellä.

Yli 55-vuotiaat ja asunnon vaihtajat

Varallisuusrajat ja tarve-ehdot eivät koske 55-vuotiaita ja sitä vanhempia hakijoita. Voit myös vaihtaa asumisoikeusasunnosta toiseen, ilman varallisuusrajoja.

Mikäli tarve-ehtoja täyttäviä hakijoita ei johonkin asuntoon ole, niin asumisoikeus voidaan myydä tarve-ehtoja täyttämättömälle hakijalle. Tämän vuoksi on epäselvässä tapauksessa turvallisinta ottaa yhteyttä asiantuntijaan, myyjääsi. Autamme sinua uuden kodin löytämisessä mielellämme.