Asuntosäätiön asokodissa on vaivatonta asua. Sen takaavat muiden muassa asiakasedut, huollon ja isännöinnin palvelukeskus sekä pitkäaikaisesta asiakkuudesta palkitseminen. Koska sinulla on mahdollisuus tehdä kotiisi muutostöitä, olemme räätälöineet sinulle sisustusammattilaisten kanssa valmiita remonttikokonaisuuksia.

Kun valitset asokotia, voit valita sopivan kokoisen kodin itsellesi. Haettavan asunnon kokoa ei ole rajoitettu. Voit myös vaihtaa kotia tarpeen muuttuessa. Olemme rakentaneet asunnon vaihtopörssin helpottaaksemme asoasunnon vaihtamista.

Etsi asuntoa tästä


Tiedätkö mitä asumisoikeusasuminen on? Katso video!Asokodin hankinta

Ensimmäinen askel asunnon haussa on hakea asumisoikeuden järjestysnumero. Numeron voivat hakea 18 vuotta täyttäneet ja se haetaan sen kunnan asuntotoimistosta, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Useimmilta paikkakunnilta numeron voi hakea vaivattomasti nettipalvelun kautta. Sinulla voi olla hallussasi useita järjestysnumeroita saman aikaisesti samalta paikkakunnalta.

Asokotia voit hakea myös ilman järjestysnumeroa, mutta muistathan ilmoittaa sen alueesi asuntopalveluun, kun olet numeron saanut. Järjestysnumero on henkilökohtainen.

Kustannukset

Asokodin saat maksamalla vain 15 % valitsemasi kodin hankinta-arvosta. Saat sijoittamasi asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna, mikäli haluat luopua asunnosta. Yleensä asumisoikeusasunnon vakuusmaksu on noin kahden kuukauden käyttövastike. Muuttosi jälkeen maksat kodistasi kuukausittaista käyttövastiketta. Kuten kaikissa asunnon hallintamuodoissa, myös asokodin käyttövastikkeen maksamiseen on mahdollista saada asumistukea.

Kun valitset asokodin, ei tuloillasi ole merkitystä, eivätkä varallisuusrajat koske yli 55-vuotiaita hakijoita. Jos omistat hakualueeltasi hakemustasi vastaavan asunnon ja olet alle 55-vuotias, tarkista tilanteesi myyjältä.

Plussat

  • Enemmän rahaa elämiseen: Asumisoikeusasuminen on kohtuuhintaista asumista. Asokodin alhaisemmat hankintakustannukset ja markkinavuokria edullisemmat käyttövastikkeet jättävät sinulle enemmän rahaa muuhun.

  • Riskittömyys: Sinun ei tarvitse ottaa isoa henkilökohtaista pankkilainaa, kuten omistusasunnossa. Sinulla ei ole asunnosta jälleenmyyntiriskiä, etkä voi jäädä kahden asunnon loukkuun. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi.

  • Tehokas kunnossapito: Asuntosäätiö huolehtii asuintalosi kunnossapidosta. Pitkäjänteisellä ja suunnitelmallisella kunnossapidolla huolehditaan siitä, että isotkaan remontit eivät tule yllätyksenä eivätkä aiheuta yhtäkkisiä asumiskustannusten nousua.

  • Joustavuus: Mikäli joudut muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn, opiskelun tai muun perustellun syyn takia, voit vuokrata asokodin asumisoikeutesi aikana kahdeksi vuodeksi. Mikäli asumisen tarpeesi muuttuu pysyvästi, asunnon vaihto on mahdollista vaihtopörssimme kautta tai hakemalla uusi järjestysnumero. Välivuokrauksesta on ilmoitettava kirjallisesti Asuntosäätiölle. Lomake löytyy Kotikulmasta. Välivuokraus ei ole sallittu yrityksille.

  • Pysyvä ja turvallinen: Asumisoikeusasunnossa sinulla on elinikäinen asumisturva. Saat poismuuton yhteydessä aina asumisoikeusmaksun takaisin, rakennuskustannusindeksillä korjattuna.

  • Viihtyisää asumistaVoit tehdä huoneistosta oman näköisen muutostöillä. Asuintalosi viihtyisyyteen voit vaikuttaa asukastoiminnan avulla.

  • Palveluita ja etuja: Asuntosäätiön asukkaana nautit lukuisista palveluista ja eduista. Valtaosassa asunnoistamme on ilmainen laajakaista ja asiakkaanamme pääset nauttimaan yli 15 eri yrityksen tarjoamista eduista.

  • Vaivaton luopuminen: Jos haluat luopua asokodista, voit tehdä luopumisilmoituksen Kotikulman kautta. Luopumisaika on 3 kuukautta irtisanomispäivästä alkaen eikä irtisanomispäivän tarvitse olla kuun vaihteessa. Luopumisilmoituksen tehtyäsi saat sijottamasi rahat takaisin viimeistään 3 kuukauden kuluttua. 

Hakuohjeet

Asunnon hakeminen pähkinänkuoressa: hae kunnan asuntotoimistolta järjestysnumero ja täytä hakemuslomake nettisivuillamme. Jos asunnon tarpeesi muuttuu voit tehdä uuden hakemuksen tai vaihtaa asuntoa keskinäisen vaihdon kautta toisen asumisoikeusasukkaamme kanssa.

 

Lue lisää

Järjestysnumero

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittavan järjestysnumeron saat kunnan asuntotoimistolta. Helsingin seudulla järjestysnumeroa voi hakea sähköisesti. Katso kuntien asuntotoimistojen yhteystiedot alla olevasta linkistä.

 

Lue lisää

Varallisuusrajat

Alle 55-vuotiaat

Asumisoikeusasunnoissa on alle 55-vuotiaille hakijoille varallisuusraja sekä niin sanottu tarve-ehto.

Jos omistat asunnon paikkakunnalla, jota hakemuksesi koskee ja asuntosi täyttää kohtuullisen asumistason vaatimukset, ota yhteys myyjääsi. Päätöksessä otetaan huomioon perheesi koko ja ikärakenne sekä tarvittaessa itsenäisen asumisen tarve.
Jos sinulla on varallisuutta siinä määrin, että kykenet hankkimaan tarvettasi vastaavan omistusasunnon tai peruskorjaamaan asuntosi ilman valtion tukea, ota yhteys myyjääsi.

Varallisuutesi otetaan huomioon, jollei sen arvo ole vähäinen tai jollei se ole välttämätön elinkeinosi tai ammatinharjoittamisesta saamasi kohtuullisen toimeentulon hankkimiseksi. Jos varallisuutesi määrässä on esittämäsi selvityksen jälkeen tapahtunut merkittävä muutos, varallisuus otetaan huomioon sellaisena kuin se on hyväksymishetkellä.

Yli 55-vuotiaat ja asunnon vaihtajat

Varallisuusrajat ja tarve-ehdot eivät koske 55-vuotiaita ja sitä vanhempia hakijoita. Voit myös vaihtaa asumisoikeusasunnosta toiseen, ilman varallisuusrajoja.

Mikäli tarve-ehtoja täyttäviä hakijoita ei johonkin asuntoon ole, niin asumisoikeus voidaan myydä tarve-ehtoja täyttämättömälle hakijalle. Tämän vuoksi on epäselvässä tapauksessa turvallisinta ottaa yhteyttä asiantuntijaan, myyjääsi. Autamme sinua uuden kodin löytämisessä mielellämme.