Siirry sisältöön
Esa Kankainen pitämässä puhetta.

Espoossa juhlittiin 70-vuotiasta Tapiolaa

14.09.2023 Artikkeli Kirjoittaja Tanja Oksa Kuvat Juho Matilainen
Tapiolan peruskiven muurauksesta tuli kuluneeksi 70 vuotta 5.9.2023. Merkkipäivää juhlistettiin peruskiven luona juhlapuheiden ja -esitysten siivittämänä.

Espoon kaupunginmuseon, Tapiolan Killan ja Espoon perinneseura ry:n järjestämä tapahtuma keräsi paikan päälle mukavasti ihmisiä, tuulisesta säästä huolimatta. Tilaisuuden avasi Lauri Niemi soittamalla juhlafanfaarin. Tilaisuuden juontaja, toimittaja Olli Ihamäki kutsui tämän jälkeen lavalle kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän.

Mäkelä kertoi puheessaan, kuinka lähellä Tapiola on hänen sydäntään, onhan hän saanut toisen nimensä Tapio Tapiolan mukaan. Syntyperäinen tapiolalainen kävi puheessaan läpi omia muistojaan Tapiolasta, pihapiirin leikeistä ensipusuun ja aina aikuisuuteen saakka. Mäkelä korosti puheessaan myös Asuntosäätiön roolia Tapiolan perustamisessa. Pelkkien talojen ja asuntojen sijaan Asuntosäätiö halusi tarjota asukkaille sosiaalisen ja vehreän ympäristön, jossa kasvattaa perhettä. Puheen jälkeen Mäkelä paljasti Tapiolan peruskiven muistomerkin.

Tilaisuuden musiikkiesityksestä vastasivat Tapiolan koulun 9 A luokan oppilaat, joiden tulkinnat lauluista Lintu ja Lapsi sekä Hallelujah saivat kuulijat pyyhkimään silmäkulmiaan.

Ihmiset ja luonto kohtaavat Tapiolassa

Asuntosäätiön toimitusjohtaja Esa Kankainen kertoi tervehdyksessään, kuinka Tapiolasta visioitiin puutarhakaupunkia jo suunnitteluvaiheessa. Tapiolasta haluttiin paikka, jossa kaikilla on hyvä asua, ja jossa paitsi palvelut, myös luonto ovat lähellä. Kankainen totesi tyytyväisenä lopuksi, että 70 vuotta sitten asetetut tavoitteet saavutettiin ja Tapiolassa kohtaavat niin luonto, kaupunki kuin ihmisetkin.

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta perustettiin kolme vuotta Tapiolan peruskiven muuraamisen jälkeen. Killan sihteeri Lea Siivola kertoi tervehdyksessään, kuinka Tapiolassa on alusta asti asetettu asukkaiden tarpeet etusijalle. Kilta toivoo, että yhteisöllisyyttä pystytään vaalimaan jatkossakin, kun muun muassa metroliikenteen myötä alueelle muuttaa paljon uusia asukkaita.

Tilaisuuden lopuksi Aarnivalkean alakoulun oppilaat kertoivat Tapiolan parhaista puolista. Vastauksissa korostuivat puistot ja liikuntapaikat sekä palvelut, kuten kirjasto ja uimahalli. 70 vuoden takainen visio puutarhakaupungista on ajankohtainen edelleen.

Katso video tilaisuudesta.